Sari la conținut

10 beneficii ale căpșunelor. Iată ce boli țin departe

Sursă foto: arhiva Doctorul zilei
Efectele benefice ale căpșunilor asupra sănătății

10 beneficii ale căpșunelor: Sporesc imunitatea organismului, mențin pielea tânără și fără riduri, reglează tensiunea arterială, scad colesterolul…

Dacă nu ești un fan al căpșunelor, ar trebui să fii de acum înainte. Și nu doar pentru că aceste fructe sunt dulci, zemoase, aromate și perfecte pentru o zi caniculară de vară, dar și pentru multiplele lor beneficii pentru sănătate.

Mai mult decât atât, cercetătorii de la RUSH au descoperit că un compus bioactiv găsit în căpșune, numit pelargonidin, poate reduce riscul apariției unor boli ca Alzheimer.

Studiul a fost publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.

Căpșunile au calorii puține, o sută de grame de căpșuni conțin doar 30 de calorii și furnizează, în principal, zaharuri simple (fructoză).

Totodată, căpșunile sunt bogate în apă (90,5 g la 100 g de fruct) și fibre. Generoase în vitamina C, potasiu și acid folic, căpșunile au efecte antitumorale, antianemice, protejează sistemul imunitar și susțin memoria.

Reduc riscul de AVC

Compușii activi  din căpșuni ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduc daunele cauzate de radicalii liberi. Căpșunile mai conțin și vitamine A, B1, B2 și K pe  lângă săruri minerale, inclusiv fier, magneziu și mangan.

Căpșunile conțin antocianină, un antioxidant care favorizează dilatarea arterelor, ajutând la reducerea hipertensiunii arteriale. Consumul de căpșuni, de două sau trei ori pe săptămână, poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC).

În același timp, acestea reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard din Boston și de Universitatea din Anglia de Est a descoperit că un consum de 3 porții (150 de grame) de căpșuni și afine pe săptămână poate reduce vizibil riscurile cardiovasculare la femei.

Studiul realizat pe 93.600 de femei (între 25 și 42 de ani), timp de 18 ani, arată că femeile care au consumat aceste fructe aveau un risc de atac de cord redus cu 33% în comparație cu restul eșantionului.

Scad nivelul colesterolului

Potrivit Heart and Stroke Foundation, bolile de inimă reprezintă principalele motive de deces. Din fericire, printre beneficiile căpșunelor se numără și cele pentru sistemul cardiovascular.

Cercetătorii de la Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Center din Toronto au descoperit  că aceste fructe zemoase reduc colesterolul și lipidele din sânge, „ambele jucând un rol important în bolile de inimă și în diabet”.

O piele fără riduri

Compoziția nutritivă bogată și conținutul ridicat de apă fac din aceste fructe aliați excelenți pentru menținerea pielii frumoase și sănătoase.

Mai mult, un consum regulat de căpșuni promovează eliminarea toxinelor care accelerează procesul de îmbătrânire și reduce modificările nivelului pH-ului pielii. Căpșunile sunt de ajutor la prepararea măștilor sau a cremelor pentru a exfoliere, albire și hidratare a pielii.

Pot fi folosite oricând prin zdrobire și adăugare pe piele. Vara se pot ține câteva ore la congelator și aplicate pe ten. Rezultatele vor fi absolut uimitoare!

Hidratează

Căpșunele sunt printre cele mai hidratante fructe deoarece conțin o cantitate mare de apă. De altfel, sunt recomandate în zilele călduroase pentru reîmprospătarea organismului, dar și pentru contracararea pierderilor de lichide.

În plus, reprezintă o opțiune excelentă pentru sportivi, deoarece conțin minerale esențiale care promovează echilibrul electrolitic al organismului.

Stare de spirit excelentă 

Căpșunile conțin substanțe precum vitamina B1, cunoscute și sub denumirea de „nutrienți ai dispoziției”, care ajută la combaterea iritabilității și a tristeții.

Ei bine, vitamina B1 este asimilată de sistemul nervos care este stimulat și crește astfel producția de hormoni asociați cu buna dispoziție.

Așadar, consumând căpșune ne vom simți mai bine, căci aceste fructe ne vor da și o stare de spirit mai bună.

Aliați de nădejde în lupta cu grăsimea

Căpșunile conțin cantități importante de fibre și apă, care împreună ajută la îmbunătățirea activității intestinale. Antocianinele conținute de căpșuni se pare că pot contribui la utilizarea depozitelor de lipide acumulate în corpul nostru pentru a produce energie.

Pentru că au foarte puține calorii, căpșunile sunt recomandate celor care doresc să slăbească într-un mod sănătos. Țin apetitul sub control și promovează funcțiile metabolice.

Previn diabetul

De asemenea, studiile au arătat că ajută și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Căpșunile conțin fructoză și levuloză, zaharuri bine tolerate de cei care suferă de diabet.

Consumul de căpșuni de cel puțin trei ori pe săptămână ar ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Iar dacă le adaugi puțină zeamă de lămâie sunt un excelent substitut dietetic pentru dulciuri și pot fi consumate la sfârșitul mesei.

Sunt anti-cancerigene

Sunt anti-cancerigene

Potrivit cercetătorilor de la Departamentul de Medicină Internă al Universității de Stat din Ohio, căpșunile sunt capabile să contracareze dezvoltarea celulelor precanceroase, cu referire în special la cancerul esofagian.

Studiile arată că, după șase luni de consum terapeutic de căpșuni a fost înregistrată o scădere a nivelului histologic al leziunilor precanceroase la nivelul esofagului în 29 din 36 de cazuri.

Albesc dinții

Datorită conținutului de xylitol, căpșunile împiedică formarea plăcii bacteriene și elimină germenii și bacteriile responsabile de respirația urât mirositoare.

De asemenea, au o acțiune de albire de luat în calcul. Amestecă pulpă de căpșuni cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și folosește acest amestec în loc de pastă de dinți, apoi clătește bine dinții cu apă rece.

Protejează vederea

Căpșunile conțin un nivel ridicat de pigmenți, cum ar fi luteina și zeaxantina, două carotenoide care protejează, în special, sănătatea ochilor și, prin urmare, vederea.

Acești antioxidanți, împreună cu vitamina C, creează un filtru împotriva razelor UV ale soarelui. Astfel, scade riscul de cataractă sau de degenerare maculară.

Vitamina C este un nutrient esențial care menține corneea și retina sănătoase, reducând daunele cauzate de înaintarea în vârstă. Apropos, știați că zece căpșuni conțin mai multă vitamina C decât portocala?

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: