Sari la conținut

Cardiolog: Cafeaua este un prieten al inimii și al vaselor și în niciun caz un dușman

Canicula, pericol pentru cardiaci. Silviu Dumitrescu, cardiolog, a explicat cum ar trebui să se protejeze cei care au probleme cu inima în zilele cu temperaturi ridicate.

„Trebuie să ştim o mulţime de lucruri. Aş vrea, totuşi, să contrazic cum că această caniculă ar afecta în primul rând inima.

În primul rând, afectează vasele de sânge, pentru că atunci când suntem supuși unei temperaturi înalte, corpul nostru reacționează prin vasodilatație.

Vasodilatația modifică reactivitatea vasculară. Modifică rezistența vasculară și are și un efect direct asupra inimii.

Cum trebuie să se protejeze pacienţii cardiovasculari pe caniculă

În sezonul cald, atunci când sunt temperaturi înalte, hipertensivii uneori experimentează hipotensiuni.

De ce? Pentru că se îmbracă inadecvat, se îmbracă prea gros, ies în zilele toride, transpiră foarte tare și fac vasodilataţie.

Asta înseamnă că scade atât volumul sângelui, cât şi rezistenţa. Deci, presiunea scade prea mult, presiunea sângelui scade prea mult, fac hipotensiuni, uneori simptomatice. Uneori chiar ajung să se prezintă la camerele de gardă cu lipotimii sau sincope.

Pacienţii ar trebui să ştie că trebuie să-şi monitorizeze tensiunea arterială zilnic. E bine să meargă la doctor pentru a ajusta medicația antihipertensivă.

atac de cord

Ce nu trebuie să facă cei care suferă de inimă când e foarte cald afară

În primul rând, pacienții cu boală cardiovasculară trebuie să știe că orice solicitare fizică în zilele caniculare, îi pot predispune la evenimente cardiovasculare.

Nu recomandăm efortul fizic în exces pacienților cu boală cardiovasculară, dar le recomandăm un efort moderat.

Dacă acest efort moderat se face într-o zi caniculară, când este temperatura cea mai înaltă, nu e bine.

Deci, pacientul cardiovascular trebuie să știe că dacă e necesar să iasă, să rezolve diverse probleme zilnice, trebuie să încerce ca efortul fizic să fie dozat și nu să nu facă efort în exces.

De ce apar palpitaţiile când e cald afară

Scăderea tensiunii arteriale de care vă spuneam se însoțește de cele mai multe ori de un mecanism compensator și anume de tahicardie. Inima începe să bată mai repede, mai iute și atunci majoritatea pacienților care fac hipotensiune pot să experimenteze şi tahicardie și palpitații.

De asemenea, faptul că transpirăm în exces în zilele caniculare pierdem electroliți, pierdem ioni care odată ce concentrația lor din sânge scade pot să determine aritmii.

Orice pacient cardiovascular care observă că începe să facă palpitații în zilele caniculare sau experimentează scăderi de tensiune arteriale trebuie să vină la control. E mult mai prudent.

Chiar o persoană fără o afectare cardiovasculară cunoscută, în situația în care în zilele caniculare resimte o scăderea tensiunii arteriale, resimte palpitaţii, e bine să se evalueze din punct de vedere cardiovascular.

Până la urmă, un organism sănătos se adaptează în zilele caniculare și nu ar trebui să genereze niciun fel de simptome.

Medicul subliniază despre cafea că nu este în niciun caz un dușman, ci un un prieten al inimii și al vaselor de sânge. Atenție! Asta NU înseamnă că în zilele caniculare ne hidratăm cu cafea.

Cafeaua nu dăunează

Cafeaua este un protector cardiovascular, este un prieten al inimii și al vaselor și în niciun caz un dușman. Pe de altă parte, în zilele caniculare nu ne hidratăm cu cafea.

Trebuie să ne hidratăm adecvat, să creștem cantitatea de lichide, nu cantitatea de cafea.

Alcoolul nu hidratează, ci deshidratează. Sigur că o bere rece în zilele caniculare ne surâde ca fiind o modalitate de a ne hidrata foarte bine, dar în mod real nu asta face. Alcoolul deshidratează, nu rehidratează. Deci ne hidratăm cu apă la temperatura camerei”, a spus medicul Silviu Dumitrescu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: