Sari la conținut

Cardiolog: primele simptome ale cheagurilor de sânge apar în aceste părți ale corpului

Circulatia deficitară a sângelui
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum să îmbunătățiți circulația sanguină

Simptome cheaguri de sânge. Cheagurile de sânge sunt mase semi-solide sau asemănătoare gelului care se formează în arterele și venele tale. Cheagurile de sânge ajută la controlul sângerării, dar pot provoca, de asemenea, probleme medicale grave, inclusiv tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară și atac de cord.

Ce afecțiuni sau tulburări implică cheaguri de sânge?

Există afecțiuni care se concentrează asupra cheagurilor de sânge, cum ar fi tulburările de sângerare sau problemele de coagulare a sângelui. De asemenea, puteți dezvolta afecțiuni care vă cresc riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, potrivit my.clevelandclinic

Aceste cheaguri de sânge sunt o afecțiune periculoasă care poate amenința viața unei persoane.

Potrivit medicului cardiolog, când se formează în vene, afecțiunea este cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă. În mod îngrijorător, aceste cheaguri pot ajunge la plămâni, unde pot bloca unul dintre vasele de sânge, ceea ce poate fi fatal.

Un medic cardiolog spune care sunt semnele de avertizare „precoce”. Cele mai timpurii simptome ale cheagurilor de sânge „TVP afectează de obicei vena profundă a piciorului, o venă mai mare care trece prin mușchii gambei și coapsei, determinând să apară primele semne în acea zonă”, spune cardiologul Oleg Varfolomeev.

Simptome de tromboză venoasă profundă: semne de cheag de sânge care pot apărea în picioare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„În mod clasic, pacienții se prezintă cu o durere surdă la picior, adesea la nivelul gambei și uneori la coapsă. Aceasta este adesea însoțită de umflarea gleznelor. În cazuri foarte severe, umflarea se poate extinde până la coapsă. Există momente când pacienții raportează umflare, dar nu durere, dar acest lucru este mai puțin frecvent”, a adăugat expertul.

Cardiologul adaugă, de asemenea, că este „deosebit de îngrijorător” dacă un picior este umflat mai mult decât celălalt, deoarece cauzele obișnuite de umflare ar trebui să determine ambele picioare să se umfle în mod egal.

Pacienții cu vene varicoase ar trebui să fie „extra vigilenți” atunci când își monitorizează picioarele pentru TVP. Dacă observați zone roșii pe picioare, „este important să solicitați asistență medicală”, a adăugat expertul. â

Un test de sânge îi poate identifica pe cei expuși riscului: „Dacă bănuiți că aveți vene varicoase, ar trebui să solicitați sfatul unui profesionist pentru a obține un diagnostic formal și un tratament pentru a reduce riscul de complicații și TVP pe termen lung”, explică cardiologul.

Dietă echilibrată ajută la promovarea unui sistem circulator sănătos

„Deși niciun aliment nu poate garanta prevenirea acestei afecțiuni, o dietă echilibrată poate ajuta la promovarea unui sistem circulator sănătos”, a adăugat medicul. Alimentele care vor ajuta la prevenirea cheagurilor includ: pește gras, fructe de pădure, ciocolată neagră, usturoi, turmeric.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.