Sari la conținut

Boala care provoacă mari dureri de cap. Un cardiolog dezvăluie primele simptome

durere de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce înseamnă dacă ai dureri în spatele capului

O durere de cap , care la prima vedere pare inofensivă, poate dezvălui patologii grave. Acest lucru este explicat de un medic cardiologul, care adaugă că această durere  poate fi unul dintre semnele patologiei cardiace.

Când devine o durere de cap periculoasă?

Cardiologul ce modificări apar în funcționarea organismului care pot indica probleme cardiace. Medicul notează că în bolile de inimă, procesele distructive progresează de obicei treptat, iar patologia se dezvoltă lent. Simptomele care pot apărea din aceasta par adesea a fi boli de rutină, inofensive.

Celei mai periculoase patologii cardiace

„Mulți pacienți se plâng de oboseală. Numim aceasta o scădere a toleranței la efort – când un exercițiu familiar anterior, de exemplu, urcarea scărilor, devine mai dificil, apare o senzație de lipsă de aer”, spune dr. Viktor Ligin.

De asemenea, adaugă el, durerile de cap frecvente pot indica probleme cardiace. Dacă, în același timp, o persoană începe să se plângă de sănătate precară, slăbiciune generală sau tensiunea arterială începe să „sare”, ar trebui să consulte imediat un medic – aceasta poate însemna o boală de inimă gravă.

Durerea în piept
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro

De asemenea, cardiologul a enumerat simptomele celei mai periculoase patologii cardiace – infarctul miocardic.

 • greutate în piept, combinată cu lipsa de aer;
 • slăbiciune bruscă, transpirație;
 • frică inexplicabilă, panică;
 • durere toracică care nu dispare după 10-15 minute și nu se ameliorează cu odihnă.

Aproape toate tipurile de dureri de cap activează aceiași receptori ai durerii. Acest lucru poate face dificilă determinarea dacă o plângere este un semn al unei afecțiuni grave sau nu.

Cele mai grave cauze ale acestei probleme includ:

 • accident vascular cerebral hemoragic (sângerare) – aceasta apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe și sângerează;
 • anevrism – apare din cauza bombarii sau umflarii unui vas de sange din creier;
 • meningită – o infecție bacteriană sau virală care provoacă umflarea învelișului protector al creierului;
 • tumoră cerebrală – dezvoltarea sa este localizată în creier; poate fi malign sau benign.

Cele mai frecvente sunt durerile de cap tensionale – nu reapar des și se cronicizează doar în 3% din cazuri. Acestea apar din cauza leziunilor la nivelul mușchilor gâtului și ai capului, precum și din cauza stresului sever. La diagnosticare, cel mai adesea sursa durerii nu este determinată.

În acest caz, există o senzație de strângere sau presiune în jurul vârfului capului, iar mușchii din orbitele oculare și din frunte se pot simți foarte încordați și imposibil de relaxat. Intensitatea durerii crește de obicei seara. Durata acestei dureri poate varia de la o jumătate de oră la o săptămână.

Cum poți ameliora singur durerile de cap?
Durerile de cap pot dura între 30 de minute și câteva ore.

 • bea multa apa;
 • odihnește-te mult dacă ai răceală sau gripă;
 • încercați să vă relaxați – stresul poate agrava durerile de cap;
 • luați paracetamol sau ibuprofen;
 • incearca sa stai acasa si sa eviti contactul cu alte persoane daca ai temperatura ridicata sau nu te simti suficient de bine pentru a-ti face activitatile normale, potrivit NSH.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.