Sari la conținut

Cardiolog: Renunță să mai consumi acest tip de carne pentru a te proteja de tromboză

Simptome de tromboză venoasă profundă: semne de cheag de sânge care pot apărea în picioare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de tromboză venoasă profundă

Din cuprinsul articolului

Când apare tromboza, într-un vas de sânge se formează un cheag de sânge, numit și tromb. Acest cheag de sânge poate bloca sau obstrucționa fluxul de sânge către zona afectată și poate provoca complicații grave dacă cheagul de sânge se deplasează către părți importante ale sistemului circulator, cum ar fi creierul sau plămânii.

Tromboza este formarea sau prezența unui cheag de sânge în interiorul unui vas de sânge. Un vas de sânge poate fi orice venă sau arteră din organism. De exemplu, în cazul trombozei venoase profunde (picioare) sau trombozei coronariene a arterelor inimii. Un cheag de sânge se mai numește și cheag de sânge. Când un cheag de sânge se descompune și circulă liber în fluxul sanguin, este o tromboembolism, potrivit doc.ro.

tromboza venoasă profunda
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Risc crescut de boli cardiovasculare

Nu există un anumit tip de carne care să fie considerat periculos pentru tromboză. Dar, cu toate acestea, este important de menționat că anumite tipuri de carne, precum carnea roșie și carnea procesată, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, care pot contribui la dezvoltarea trombozei.

Carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, miel și porc, este bogată în grăsimi saturate, ceea ce poate contribui la formarea plăcii în artere și la creșterea riscului de tromboză. Carnea procesată, cum ar fi slănina, cârnații și carnea de delicatese, conțin niveluri ridicate de sodiu și conservanți, care pot crește, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare și tromboză.

Cardiolog: Acesta este primul simptom al trombozei coronariene pe care toată lumea îl ratează

Pentru reducerea riscului de tromboză, se recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată și accentuarea consumului de surse slabe de proteine ​​precum carnea de pasăre, pește, fasole și leguminoase. O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, cum ar fi cele găsite în nuci și semințe, poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de tromboză și la promovarea sănătății cardiovasculare generale.

Simptomele trombozei
Simptomele trombozei depind foarte mult de dimensiunea cheagului și de localizarea acestuia. Cheagurile arteriale și venoase se formează adesea în picioare, dar se pot forma oriunde în corp. Cu toate acestea, blocajele devin mult mai probabil să se formeze în zonele cu vase de sânge foarte mici, în special creierul, plămânii, dar pot să apară și în brațe și picioare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel