Sari la conținut

Dezghețarea puiului în acest fel te poate otrăvi: 3 metode sigure

Sursă foto: Pixabay
Trei produse pot fi considerate cele mai periculoase pentru congelare din punct de vedere al sănătății

Dacă uiți să lași puiul afară, s-ar putea să-ți salvezi viața.

Gavin Van De Walle, un dietetician și nutriționist înregistrat care conduce contul FoodSafePal TikTok, a postat un videoclip în care dezvăluie faptul că decongelarea puiului pe tejgheaua din bucătărie poate duce de fapt la expunerea la bacterii și te poate îmbolnăvi.

În clipul de 27 de secunde cu 4,2 milioane de vizualizări, el spune că dacă cineva lasă carnea de pasăre să se dezghețe pe tejghea, aceasta poate ajunge într-o „zonă de pericol de temperatură” de 40 de grade până la 140 de grade „unde bacteriile pot crește și se pot multiplica rapid”.

Odată ce carnea este expusă la o zonă amenințătoare, pot apărea boli de origine alimentară, sau intoxicații alimentare, avertizează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pe site-ul lor. CDC estimează că aproximativ 1 milion de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza consumului de carne de pasăre contaminată.

Cum decongelezi puiul în siguranță

În schimb, Van De Walle a împărtășit trei alternative pentru a limita potențiala expunere la bacterii.

„Pentru a decongela puiul în siguranță, faceți acest lucru în cuptorul cu microunde”, împărtășește el, în timp ce plasează pachetul de pui în interiorul cuptorului cu microunde și apasă butonul de dezghețare.

Celelalte opțiuni erau să trecem puiul prin apă rece sau să lăsăm carnea să înceapă să se dezghețe pe raftul de jos din frigider.

„De asemenea, nu clătiți niciodată puiul în speranța de a elimina bacteriile. Stropirile de apă împrăștie de fapt bacteriile în jur”, a adăugat Van De Walle – care este administrator de program pentru FoodSafePal, o companie care se concentrează pe formarea în domeniul siguranței alimentare pentru cei care manipulează alimente.

The Post a contactat-o pe Van De Walle pentru comentarii.

Mulți telespectatori au fost perplecși de metodele sugerate de nutriționist.

„Totuși, nu ucizi bacteriile odată ce le gătești?”, a întrebat un telespectator curios.

„Ce ziceți de așezarea în apă rece? Ca într-un bol?”, a întrebat un altul.

Cu toate acestea, unii oameni nu au de gând să schimbe metoda de decongelare pe care o folosesc de ani de zile.

„După 57 de ani, încă nu am murit”, a susținut o persoană. „Mulțumesc….40 ani mai târziu…….niciodată bolnav”.

„Tocmai am mâncat puiul pe care l-am decongelat pe BANCĂ și pe care îl mănânc de ani de zile”, a comentat o femeie.

„Am crezut că aruncarea pe tejghea este singura modalitate de a-l decongela. Dacă nu e stricat, nu-l repara”, a glumit o alta.

Deși mulți oameni nu au fost de acord cu sugestiile lui Van De Walle, potrivit Allrecipes.com, acesta are dreptate.

„Nu puneți puiul congelat pe tejghea sau în chiuvetă pentru a se dezgheța. În timp ce centrul puiului este rece ca gheața, porțiunile exterioare pot deveni prea calde pentru a opri dezvoltarea bacteriilor”, se arată pe site-ul culinar.

Sfatul nutriționistului

Allrecipes susține sfatul nutriționistului de a dezgheța carnea de pasăre în frigider înainte de a o folosi.

„Dezghețați puiul în frigider cu până la două zile înainte de momentul în care intenționați să gătiți cu el”, adaugă site-ul. „Acest lucru va oferi părților mai groase ale puiului suficient timp pentru a se dezgheța, menținând în același timp porțiunile exterioare refrigerate – și, mai important, sigure.”

Alte câteva sfaturi pe care site-ul culinar le recomandă atunci când se manipulează carnea de pui sunt să se așeze pe o farfurie pe raftul de jos al frigiderului, să nu se lase carnea afară mai mult de 15 minute și să se evite spălarea cărnii de pasăre înainte de a o găti.

Într-un alt clip, Van De Walle explică importanța de a duce puiul direct din ambalaj în tigaie.

„S-ar putea crede că spălarea puiului înainte de a-l găti îl poate face mai sigur, dar făcând acest lucru poate răspândi de fapt boli”, dezvăluie el. „Organismele numite agenți patogeni [se pot răspândi] în jurul chiuvetei dvs. și pe suprafețele din apropiere din cauza stropilor.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel