Sari la conținut

Cardul european de sănătate poate fi folosit în vacanţe. Cum se obţine documentul

Este perioada vacanţelor şi este important să avem cu noi cardul european de sănătate. Tratamentul medical sau spitalizarea de urgenţă pot fi astfel gratuite.

Cardul european de asigurări de sănătate poate fi folosit în toate ţările Uniunii Europene dar şi în Marea Britanie, Elveţia şi Irlanda de Nord.

Cardul poate fi folosit şi pentru dializă, chimioterapie, oxigenoterapie sau ecocardiografia în caz de boli autoimune. Cardul european de sănătate nu acoperă însă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este acela de a obține un tratament medical.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt al CNAS, a precizat pentru Doctorul Zilei că, pentru emiterea documentului, este necesară transmiterea unei cereri casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia persoana se află. Astfel, casele de asigurări de sănătate de care aparţin asiguraţii, emit, la cererea acestora, cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Citeste si:

Cererea este disponibilă pe website-ul casei de asigurări de sănătate, secțiunea Asigurați/Asistență medicală oferită în afara țării/State membre ale UE/Cardul european.

Documentul electronic are o valabilitate de doi ani

Cardul se emite în 7 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii în aplicaţie și este transmis la adresa menționată de solicitant prin curier. Cardul adus de curier se înmânează persoanei, nu se lasă în poştă, şi este însoţit de o scrisoare care vine cu informaţii privind utilizarea acestuia.

Informaţiile pot fi accesate şi la următorul link: https://www.cardeuropean.ro/

Pentru CAS MB,  cardul  european se poate solicita prin intermediul acestei platforme: https://www.casmb.ro/atl_uploads_pf.php, secțiunea Cardul european de asigurări de sănătate.

La Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, în această perioadă, în fiecare zi sunt 6-700 de cereri pentru eliberarea cardului european de sănătate

Documentul electronic are o valabilitate de doi ani. Mai puţin de 500.000 de carduri europene de sănătate sunt active acum, potrivit antena3.ro. În anul 2022 au fost decontate peste 100.000 de solicitări de intervenţii efectuate prin cardurile europene de asigurări de sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.