Sari la conținut

Documentul care nu trebuie să îți lipsească atunci când pleci în vacanță, în statele UE

Documentul care nu trebuie să îți lipsească atunci când pleci în vacanță, în statele UE. În plin sezon al vacanțelor, toată bucuria îți poate fi dată peste cap dacă omiți să iei cu tine cardul european de sănătate.

Documentul eliberat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate ne poate scuti de cheltuieli mari în caz de accidente sau de situații neprevăzute.

Documentul care nu trebuie să îți lipsească atunci când pleci în vacanță, în statele UE

Cardul european de sănătate permite românilor să aibă acces la servicii medicale în oricare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Norvegia și Elveția.

„Obligatoriu, cine pleacă afară și este asigurat în sistemul românesc de asigurări sociale de sănătate, să vină să-și ridice cardul și să plece cu un document care atestă că este asigurat în sistemul românesc.

Și noi preluăm plata serviciilor care se prestează în caz de regim de urgență pentru pe ei, în altă țară membră UE”, a explicat Vilhelm Szekely, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

Citeste si:

Spitalizarea în țările UE costă între 1.000- 1.500 de euro pe zi

Potrivit RADOR, cea mai mare factură, de 250.000 euro, a fost plătită pentru un șofer din județ implicat într-un accident rutier.

„Așa factură mare n-a mai venit. Infarct poți să faci și acolo. Pari perfect sănătos, te duci și faci infarct în Germania, în Belgia, știu eu, în Irlanda, în Franța și plătim.

Spitalizarea costă între 1.000-1.500 de euro pe zi, plus intervenția ca atare, poate să ajungă până la 25.000-40.000 de euro”, a mai spus Vilhelm Szekely.

Cardul european de sănătate nu acoperă însă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este acela de a obține un tratament medical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.