joi, mai 26, 2022

TSH crescut. TSH, adică hormonul de stimulare tiroidiană este produs de glanda pituitară. Aceasta are rolul de a monitoriza cantitatea de hormoni tiroidieni eliberați în sânge. Medicul îți poate recomanda testarea TSH-ului din sânge mai ales când există suspiciunea unui hipotiroidism sau hipertiroidism.

Glanda pituitară care este localizată în creier în clipa în care percepe anumite anomalii, eliberează hormonul de stimulare tiroidiană. Cu alte cuvinte TSH-ul.

Te-ar mai interesa: Copilul tău a dezvoltat un tic? Iată care sunt cel...

De asemenea, atunci când suntem stresați, supărați, tiroida nu va produce cantitatea necesară de hormoni, iar glanda pituitara mărește nivelul de TSH.

Nivelul TSH din sânge este primordial atunci când trebuie stabilit de medic un diagnostic de hipotiroidism sau a hipertiroidism.

Valoarea normală a TSH-ului

Medicii susțin că valorile normale ale TSH se situează în intervalul 0,5 mU/I – 5.0 mU/I. Orice modificare a acestui nivel poate semnala existența unei probleme medicale. De exemplu, atunci când un pacient are un nivel ridicat al TSH-ului exista posibilitatea să fie un hipotiroidism. Așa cum nici valorile mici nu sunt în regulă. Mai exact, valorile prea mici ale TSH-ului sugerează existența unui hipertiroidism.

Te-ar mai interesa: Afecțiunile vezicii urinare asociate cu grăsimea v...

Însă pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine medicul va solicita mai multe analize nu doar valoarea TSH-ului. Astfel, se vor recolta și  hormonii tiroidieni T3 și T4 atunci când se urmărește stabilirea unui diagnostic de hipotiroidism sau hipertiroidism.

Totodată, atunci când o femeie se află aproape de menopauza sau perimenopauză, este posibil ca medicul endocrinolog sau chiar cel ginecolog să solicite această valoare a TSH-ului.

Te-ar mai interesa: Ce sunt adaptogenii și cum vă pot ajuta să vă îmbu...

Atenție! Dacă o femeie este însărcinată valorile TSH-ului se modifică însă nu înseamnă că există o problemă.

Ce înseamnă un nivel prea scăzut al TSH-ului

  • Hipertiroidism,
  • Boala Graves,
  • Prea mult iod în corp,

Ce înseamnă un nivel prea ridicat al TSH-ului

  • Tiroidita Hashimoto,
  • Hipotiroidism,
  • Sarcină,
  • Tumori secretante de TSH

Indiferent de rezultatul acestor analize nu trebuie să te îngrijorezi. Hipotiroidismul se poate trata cu substitutie de hormoni tiroidieni sintetici care se vor lua zilnic. La fel și hipertiroidismul este tratabil cu iod radioactiv, medicamente anti-tiroidiene sau chirurgical.

Te-ar mai interesa: Guvernul a aprobat legea care va permite personalu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private