Sari la conținut

Care este asocierea dintre anemia feriprivă și dezvoltarea de Boli Inflamatorii Intestinale? Experții explică afecțiunile de Ziua Mondială a Carenței de Fier!

anemie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Anemie

Cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, 26 noiembrie, Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a lansat o serie de acțiuni cu scop informativ despre anemia feriprivă și asocierea cu bolile gastro-intestinale.

Persoanele care suferă de Boli Inflamatorii Intestinale (BII) sunt expuși riscului apariției deficitului de fier. Se pare că anemia feriprivă este comună la 36%-76% dintre persoanele cu aceste boli ale tractului digestiv. Din acest motiv, cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, experții au dezvoltat o sesiune dedicată informării despre asocierea celor două afecțiuni.

În cadrul evenimentelor online cu pacienții derulate regulat de ASPIIR, peste 100 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale au participat la o sesiune dedicată de educație medicală cu privire la riscurile și managementul carenței de fier în cadrul acestor afecțiuni. Pacienții au putut discuta cu medicul gastroenterolog Lucian Negreanu, cu medicul hematolog Horia Bumbea și au putut afla informații din experiențele altor pacienți care se confruntă cu deficit de fier.

„În această perioadă dificilă, în care accesul la îngrijire este mai îngreunat, foarte important este să fim aproape de pacienți și să le putem oferi informație medicală validată. Și cu această ocazie, am încercat să răspundem la toate îngrijorările pacienților privind deficitul de fier și să găsim împreună soluții pentru un acces mai bun la tratament, inclusiv la tratamentul cu fier injectabil sau perfuzabil”, a declarat Isabella Grosu, președinte ASPIIR.

“Fierul în organism este găsit în multe celule, nu doar în celule roșii, însă rolul cel mai important este la nivelul acestora, acolo unde se află și două treimi din fierul din organism. Absobția fierului se realizează la nivelul intestinului subțire, de aceea atunci când este afectată această parte a intestinului, cum se întâmplă în cazul BII, absorbția este afectată și pacienții pot suferi de carență de fier. Scăderea hemoglobinei în sânge este un semn că pacienții ar putea suferi de carență de fier și de anemie”, a declarat Dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, coordonator transplant medular, Spitalul Universitar București.

Care este asocierea anemiei feriprive cu bolile gastro-intestinale?

Aproximativ 50% dintre pacienții cu boli gastro-intestinale prezintă deficit de fier sau anemie. De asemenea, bolile gastro-intestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei post-menopauză. În rândul pacienților cu BII, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă cu un impact important asupra calității vieții.

Anemia apare cel mai adesea în contextul unui deficit de fier (anemie feriprivă) secundar unei absorbții deficitare la nivelul unui intestin inflamat și a pierderilor cronice de sânge prin scaun. Anemia feriprivă se manifestă prin stare de slăbiciune, oboseală, amețeală, durerii de cap, lipsa de aer, tegumente palide, dificultăți la înghițire.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel