Sari la conținut

Deficitul de fier. Zece semne de alarmă și cum să le recunoști

Deficitul de fier se manifestă atunci când corpul tău nu are la dispoziție o cantitate normală din acest mineral.

Deficitul de fier împiedică organismul să producă hemoglobina, o proteină regăsită în celulele roșii care facilitează circulația oxigenului în corp. Dacă organismul tău nu produce destulă hemoglobină, țesuturile și mușchii nu vor primi destul oxigen pentru a funcționa eficient. Acest lucru determină apariția unei afecțiuni, numită anemie. Anemia ce apare ca urmare a lipsei de fier este cea mai întâlnită formă a afecțiunii.

Cauzele apariției deficitului de fier:

 • dieta inadecvată
 • afecțiuni inflamatorii ale intestinului
 • o cantitate necesară mai mare de fier în timpul sarcinii
 • pierderea de sânge din timpul menstruației sau a hemoragiilor interne

Semnele deficitului de fier variază în funcție de vârstă, stare de sănătate, severitatea afecțiunii și rapiditatea prin care se manifestă.

Iată cele 10 semne ale deficitului de fier:

 1. Oboseala neobișnuită.  Oboseala este comună în această afecțiune, întrucât corpul nu transportă destul oxigen.
 2. Tenul palid. Dacă ai observat o decolorare a tenului, a interiorului pleoapelor sau a unghiilor poate fi un semn al lipsei de fier. Acest lucru este cauzat de lipsa hemoglobinei, care dă culoarea roșie sângelui.
 3. Dificultăți de respirație. Acesta este un simptom datorat nivelului scăzut de hemoglobine, ceea ce face ca în organism să nu circule destul oxigen.
 4. Dureri de cap și amețeli. Acestea pot fi un semn al deficitului de fier, întrucât valorile scăzute de hemoglobină indică faptul că o cantitate mai mică de oxigen va ajunge la creier, cauzând presiune în vasele de sânge.
 5. Palpitații. Inima este nevoită să pompeze în mod excesiv pentru a compensa lipsa de oxigen cauzată de hemoglobină, ceea ce poate cauza palpitații.
 6. Piele uscată. Este posibil ca pielea să primească mai puțin oxigen din sânge în timpul anemiei, cauzând pielea uscată.
 7. Inflamarea limbii și a gurii. O limbă inflamată (sau prea netedă) poate semnala deficitul de fier. De asemenea, crăpăturile gurii se manifestă prin aceeași afecțiune.
 8. Sindromul picioarelor neliniștite. Persoanele cu deficit de fier sunt mai predispuse la apariția acestui sindrom, care implică nevoia de a mișca picioarele în timpul somnului.
 9. Unghiile casante. Acesta este un simptom mai sever care semnalează deficitul de fier.
 10. Mâini și picioare reci. Acest aspect este cauzat de lipsa de oxigen din sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel