Sari la conținut

Care este cel mai bun mic dejun pentru a vă reîncărca bateriile dimineața

mic dejun sanatos
Sursa foto: Shutterstock
micul dejun sănătos care te ajuta sa slabesti

Care este cel mai bun mic dejun pentru a vă reîncărca bateriile dimineața!

Mulți preferă mic dejun dulce, alții sărat. Pentru fiecare, „important este să construiască un mic dejun echilibrat pentru a rehidrata organismul și a reîncărca bateriile după o noapte lungă de post”, explică Vanessa Bedjaï-Haddad, medic dietetician-nutriționist.

mic dejun
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Și cu un motiv întemeiat: un mic dejun sărat bun moderează și mai mult pofta în timpul zilei, limitează vârfurile ridicate de zahăr din sânge și modulează apetitul pentru masa care urmează, explică Nicolas Aubineau, dietetician-nutriționist.

Cum se compunem un mic dejun sănătos

  • O băutură:  suc de legume, supă, cafea, ceai, cicoare, lapte de vacă, de oaie sau de capră, suc de legume (soia, alune, migdale, ovăz etc.)
  • Cereale : brune, integrale, pâine integrala, biscuiți integrali, clatite, tarate etc.
  • Grăsimi : unt (10 până la 20 g), ulei vegetal (1 până la 2 linguri), avocado, măsline (de exemplu, tapenadă);

Alimente bogate în proteine : pot fi animale (1 sau 2 ouă, 50 până la 100 g carne sau pește, adică 1 felie de șuncă, 1 până la 2 felii de somon afumat, file de hering etc.), brânză într-un porție de 30 g sau lactate (iaurt, brânză de vaci etc.), sau legume : fructe din semințe oleaginoase (nuci, alune, migdale în cantitate de una sau două pumni), leguminoase (soia, tofu, fasole, etc.)

 

Varianta dulce de mic dejun energică și anti-oboseală

„Dimineața, pe stomacul gol, o masă bogată în zaharuri determină un vârf glicemic care duce la o secreție bruscă de insulină , asociat cu pofte de zahăr”, avertizează Vanessa Bedjaï-Haddad. Prin urmare, este mai bine să limitați cât mai mult posibil alimentele cu IG ridicat . Iată cum se compune:

Cereale : pâine brună, integrală, biscuit integral „care triplează aportul de fibre, fier și magneziu în comparație cu pâinea albă”, explică Nicolas Aubineau. Sau granola, terci, clătite, cremă de orez, ovăz…;
Un produs dulce : miere, dulceață, sirop de agave, rapadura în cantități mici (1 linguriță).
O băutură : cafea, ceai, cicoare, lapte, suc de legume „îmbogățit cu vitamina D și calciu ”, ne sfătuiește Nicolas Aubineau;
Puțină grăsime : migdale , alune, piure de nucă , sau semințe de chia sau cânepă etc.;
Un fruct : „noi îl preferăm copt, mai digerabil decât crud, sau uscat pentru că fermentează mai puțin în intestin, spre deosebire de fructele crude”, explică Nicolas Aubineau. În rest, în suc sau smoothie.

Luăm micul dejun cu aproximativ 1 oră înainte de a face sport, ne sfătuiește Vanessa Bedjaï-Haddad, dietetician-nutriționist. Și evităm să combinăm proteinele și carbohidrații chiar înainte de antrenament, pentru că vom încetini digestia, avertizează Nicolas Aubineau, dietetician-nutriționist. Proteinele sunt digerate în stomac, iar carbohidrații în gură și intestin.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel