Sari la conținut

Care este cel mai bun vaccin anti-covid. Dr. Radu Cionei. „Beneficiul depășește riscul”

Care este cel mai bun vaccin anti-covid. Dr. Radu Cionei. „Beneficiul depășește riscul”

În mai puțin de jumătate de an de la începerea campaniei de vaccinare, care a început în România pe 27 decembrie 2020, au fost vaccinate anti-covid peste  3.158.000 de persoane. Mai mult de 1.850.000 de persoane dintre acestea au primit deja ambele doze de vaccin.

Majoritatea persoanelor vaccinate în România a fost imunizată cu Pfizer/BioNTech. Autoritățile și-au propus ca, până la începutul verii, să fie vaccinate 5 milioane de persoane. În acest sens, au accelerat campania de vaccinare, prin acțiuni-maraton, precum la Timișoara, sau puncte drive-thru, precum la Deva, Cluj-Napoca sau București. Efortul se îndreaptă către o mai mare accesibilitate a populației la vaccinuri, în speranța că până în toamnă s-ar putea atinge imunitatea de masă, odată cu vaccinarea a 10 milioane de persoane.

Care este cel mai bun vaccin anti-covid

În ceea ce privește eficiența vaccinurilor anti-covid, s-au făcut și se fac în continuare numeroase studii. Nu există, până acum, un vaccin care să aibă o eficiență de 100%. Cu toate acestea, toate serurile apărute în ultimul an, sunt considerate un real succes al științei. Unele oferă o protecție mai mare de prima doză, altele devin eficiente abia la un anumit interval de timp de la a doua doză.

Despre cel mai bun vaccin anti-covid a avorbit și cercetătorul Radu Ciornei de la Universitatea Suceava, doctor în microbiologie, imunologie și genetică moleculară. Dr. Ciornei a dezvăluit care este cel mai bun vaccin anti-covid și cum îți dai seama de eficențalui reală.

„Cel mai bun vaccin e cel pe care îl faci. Eu am făcut un experiment. Mi-am întrebat prietenii dacă știu persoane care au făcut forme grave sau care au pierdut pe cineva din cauza COVID. Și toți au răspuns afirmativ, toți cunosc pe cineva în această situație. Și i-am întrebat: cunoașteți pe cineva care a făcut o reacție post-vaccinală severă?

Iar răspunsul a fost nu. Iată, avem deja peste 3 milioane de persoane vaccinate, iar reacțiile severe au fost extrem de rare. Beneficiul depășește riscul cu câteva ordine de mărimi. De aceea trebuie să ne vaccinăm fără putință de tăgadă”,  a declarat dr. Radu Ciornei, potrivit Medika TV.

Sfatul specialistului

Specialistul a explicat că nu există încă dovezi care să stabilească titrul de anticorpi pe care trebuie să-l aibă o persoană pentru a fi cu adevărat protejată. Acesta spune însă că, indiferent de rezultatul testului de anticorpi pe care îl prezintă o persoană după vaccinare, un lucru sigur. Și anume că, odată ce organismul a învățat să lupte împotriva virusului, răspunsul imunitar va fi extrem de rapid în cazul unui nou contact cu acesta.

„Dacă cineva are un titru de anticorpi mai mic după vaccin nu înseamnă că nu e protejat. Există acele limfocite T cu memorie care, în momentul în care ai un nou contact cu virusul, intervin foarte rapid. Nu mai e ca în cazul primului contact, când trebuie să se aștepte zile. Limfocitele T activează limfocitele B, care produc anticorpi”,  a mai spus Radu Ciornei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel