sâmbătă, august 8, 2020

”Cresc șansele ca acest cancer să devină vindecabil.”

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA(FDA) a aprobat miercuri un tratament revoluționar, care modifică pacienților celulele, pentru a ataca agresivul cancer – limfomul non-Hodgkin (LNH).

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o formă de cancer care se dezvoltă în țesutul limfatic – situat in diverse părți ale organismului: ganglionii limfatici, splină, timus, vegetațiile adenoide, amigdale și măduva osoasă.

Citește și:

Tratamentul se adresează adulților, care nu au răspuns până acum la alte tratamente sau al căror cancer a recidivat. În SUA, sunt aproximativ 7.500 de pacienți cu astfel de date, anual.

Tratamentul, cunoscut ca terapia celulară CAR T, este produs de un laborator din California, și a fost recent cumpărat de Gilead Sciences cu suma de 11.9 miliarde de dolari.

În august, FDA a respins terapia celulară CAR T care fusese destinată copiilor și adolescenților diagnosticați cu leucemie și care nu răspundeau la alte tratamente standard.

Citește și:

În această categorie sunt anual 600 de pacienți în SUA.

Aprobarea dată acum de FDA este ultimul pas făcut în inovativul domeniu al imunoterapiei, al cărui țel este de a întări sistemul imunitar, pentru a putea lupta și ataca tumorile maligne, relatează The Washington Post.

Terapia celulară CAR T este acum vedeta și multe alte companii doresc să o implementeze.

Reprezentantul FDA Scott Gottlieb a declarat: ”Azi este o zi istorică pentru dezvoltarea unei noi paradigme pentru tratamentul unei boli grave și, de acum, se văd zorii unei noi etape a medicinii.”

Citește și:

Limfocitele T citotoxice, sau celule T citotoxice, sunt limfocite T capabile să distrugă celulele maligne, celulele infectate cu viruși (în special) sau alte celule afectate. Acestea fac parte din imunitatea dobândită.

Terapia CAR T modifică genetic celulele, pentru a viza o proteină de pe suprafața celulelor canceroase ale pacientului. După ce celulele modificate revin la pacient, ele se multiplică și devin o armată care se luptă cu cancerul.

Medicii și cercetătorii sunt încântați și spun că acesta este un prim pas, că terapia va schimba viața pacienților, întrucât nu e nimic mai rău decât să îi spui unui bolnav: ”Asta a fost, alte variante nu mai am.”

Iar ei promit că vor face acest tratament și mai sigur și mai eficient decât este acum.

Parteneri