Sari la conținut

Speranță pentru pacienții cu acest tip de CANCER extrem de grav! A fost APROBAT un tratament de ultimă oră

”Cresc șansele ca acest cancer să devină vindecabil.”

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA(FDA) a aprobat miercuri un tratament revoluționar, care modifică pacienților celulele, pentru a ataca agresivul cancer – limfomul non-Hodgkin (LNH).

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o formă de cancer care se dezvoltă în țesutul limfatic – situat in diverse părți ale organismului: ganglionii limfatici, splină, timus, vegetațiile adenoide, amigdale și măduva osoasă.

Tratamentul se adresează adulților, care nu au răspuns până acum la alte tratamente sau al căror cancer a recidivat. În SUA, sunt aproximativ 7.500 de pacienți cu astfel de date, anual.

Tratamentul, cunoscut ca terapia celulară CAR T, este produs de un laborator din California, și a fost recent cumpărat de Gilead Sciences cu suma de 11.9 miliarde de dolari.

În august, FDA a respins terapia celulară CAR T care fusese destinată copiilor și adolescenților diagnosticați cu leucemie și care nu răspundeau la alte tratamente standard.

În această categorie sunt anual 600 de pacienți în SUA.

Aprobarea dată acum de FDA este ultimul pas făcut în inovativul domeniu al imunoterapiei, al cărui țel este de a întări sistemul imunitar, pentru a putea lupta și ataca tumorile maligne, relatează The Washington Post.

Terapia celulară CAR T este acum vedeta și multe alte companii doresc să o implementeze.

Reprezentantul FDA Scott Gottlieb a declarat: ”Azi este o zi istorică pentru dezvoltarea unei noi paradigme pentru tratamentul unei boli grave și, de acum, se văd zorii unei noi etape a medicinii.”

Limfocitele T citotoxice, sau celule T citotoxice, sunt limfocite T capabile să distrugă celulele maligne, celulele infectate cu viruși (în special) sau alte celule afectate. Acestea fac parte din imunitatea dobândită.

Terapia CAR T modifică genetic celulele, pentru a viza o proteină de pe suprafața celulelor canceroase ale pacientului. După ce celulele modificate revin la pacient, ele se multiplică și devin o armată care se luptă cu cancerul.

Medicii și cercetătorii sunt încântați și spun că acesta este un prim pas, că terapia va schimba viața pacienților, întrucât nu e nimic mai rău decât să îi spui unui bolnav: ”Asta a fost, alte variante nu mai am.”

Iar ei promit că vor face acest tratament și mai sigur și mai eficient decât este acum.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel