Sari la conținut

Care este, de fapt, adevărul despre cafeină. Specialiștii atrag atenția!

Care este, de fapt, adevărul despre cafeină? Beneficiile cafeinei asupra organismului suscită polemici aprinse. Este sau nu bună, creează dependență, afectează calitatea somnului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cele mai frecvente atunci când vorbim despre cafeină.

Substanță psihoactivă, ea se găseșe nu doar în boabele de cafea, ci și în frunzele de ceai, boabele de cacao, fructele guaranei etc.

Proveniența sursei influențează cantitatea de cafeină, importante fiind însă și modul în care este preparată, dar și felul în care ea este consumată.

Băuturile energizante conțin aproximativ 150 mg cafeină, cantitatea fiind, de asemenea, diferită și în funcție de sortimentele de cafea. Astfel, cafeaua arabică este mai slabă față de cafeaua robustă, cantitatea fiind cuprinsă între 40 și 130 mg cafeină.

Bine de știut, nici cafeaua decafeinizată nu este complet lipsită de cafeină, astfel că pacienții cu afecțiuni cardiace sau cei hipertensivi trebuie să țină cont de acest lucru.

Cafeina se găsește și în anumite medicamente, precum analgezicele, cele pentru gripă sau suplimentele dietetice. Și în acest caz, cantitatea variază, conținutul fiind cuprins între 15 și 200 mg de cafeină.


Specialiștii atrag în același timp atenția și susțin că există produse cosmetice, precum gelul de dus, care conține cafeină și care se absoarbe transtegumentar.

Cafeina are un gust considerat de mulți atrăgător, principala sa calitate care o face, de altfel, atât de căutată, fiind capacitatea sa de a stimula sistemul nervos central.

Asta înseamnă că reduce somnolența, oboseala, asigură o mai bună concentrare, dar și o mai mare vigilență.

Cafeina este psihostimulentul cel mai utilizat în prezent.

În atenția dermatologilor a intrat în ultimele decenii, datorită activității biologice, fiind un  activ cosmetic care trece ușor de bariera cutanată.

Are efecte lipolitice, ceea ce înseamnă că topește grăsimile, fiind utilizată în special în produsele anticelulitice, anti-edematoase (conduce la diminuarea pungilor de sub ochi), antiinflamatorii, antioxidante, stimulează cresterea parului, elimină apa din tesutul cutanat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel