Sari la conținut

Așa calculezi câtă cafeină poți bea pe zi. Nutriționist: Teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță

Așa calculezi câtă cafeină poți bea pe zi. Nutriționist: Teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță.

Cunoscutul și apreciatul nutriționist Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe contul său de Instagram care este. de fapt, diferența dintre ceai și cafea.

„Ceaiul se infuzează mult iar cafeaua puțin.

Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit în anii 1800, la diferență de 10 ani.

Dacă molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă cafeină decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore”, a scris Mihaela Bilic. 

Așa calculezi câtă cafeină poți bea pe zi

„Metoda de preparare influențează și ea concentrația de cafeină: 

  • un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită 
  • cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

Raportat la 100ml lichid, un expresso conține 133mg cafeină, un ceai 20mg, iar o cafea filtru/instant 50mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin aprox 30mg, iar o cană de cafea filtru 80mg.

Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200mg, iar cea maximă de 400mg.

Formulă de calcul: greutatea X 6 = doza maximă admisă, adică 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg”, a mai explicat nutriționistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.