luni, august 8, 2022

Pentru o bună funcționare, organismul nostru are nevoie în egală măsură de vitamine, carbohidrați, nutrienți, dar și de colesterol! Da – ai citit bine! De colesterol! Colesterolul nu este întotdeauna nociv pentru organism, dimpotrivă!

Care sunt diferitele tipuri de colesterol?

Există două tipuri: lipoproteine cu densitate mare (HDL) și lipoproteine cu densitate mică (LDL). De regulă, HDL este considerat colesterol „bun”, în timp ce LDL este considerat „rău”. Acest lucru se datorează faptului că HDL transportă colesterolul în ficat, unde poate fi eliminat din fluxul sanguin înainte de a se acumula în arterele dumneavoastră. LDL, pe de altă parte, duce colesterolul direct la arterele dumneavoastră. Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o acumulare de placă care poate provoca chiar atac de cord și accident vascular cerebral.

Te-ar mai interesa: Miauuuu Mulți Ani pisicești! 8 august, Ziua Intern...

Trigliceridele alcătuiesc a treia componentă a colesterolului și acționează ca și calorii neutilizate care sunt stocate ca grăsimi în sânge. Consumul de mai multe calorii decât ardeți poate determina creșterea trigliceridelor în sânge, crescând riscul de infarct.

Acordați mai multă atenție stilului de viață

Nivelurile HDL sunt de obicei mai scăzute la persoanele cu sindrom metabolic – un grup de afecțiuni care includ obezitatea, creșterea tensiunii arteriale și niveluri ridicate de zahăr din sânge.

Pe lângă faptul că vă ajută să pierdeți în greutate, activitatea fizică crescută vă poate reduce trigliceridele, cel mai frecvent tip de grăsime din corpul dumneavoastră, crescând în același timp nivelul HDL. Beneficiile pot fi observate cu doar 60 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată pe săptămână.

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă când visezi o persoană care a murit. A...

În ceea ce privește dieta, încercați să evitați grăsimile trans, deoarece acestea pot crește colesterolul LDL și pot reduce nivelul colesterolului HDL. Alimentele preparate, cum ar fi prăjiturile și fursecurile, conțin adesea grăsimi trans, la fel ca majoritatea alimentelor prăjite și a unor margarine. Limitați grăsimile saturate, care se găsesc și în carne și în produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi.

Te-ar mai interesa: Atenție! Frica de boală atrage boală. Pune în apli...

Dacă fumați, găsiți o modalitate de a renunța. Fumatul scade nivelul HDL, în special la femei, și crește nivelul LDL și al trigliceridelor.

Utilizarea moderată a alcoolului a fost legată de niveluri mai ridicate de colesterol HDL. Pentru adulții sănătoși, aceasta înseamnă până la o băutură pe zi pentru femeile de toate vârstele și bărbații cu vârsta peste 65 de ani și până la două băuturi pe zi pentru bărbații de 65 de ani și mai mici.

Te-ar mai interesa: 15 mituri despre cancer. Medic român: Vă recomand ...

Cu toate acestea, dacă nu beți, nu începeți să beți pentru a crește nivelul de colesterol HDL. Prea mult alcool poate provoca creșterea în greutate și poate crește tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private