joi, august 18, 2022

Alcoolul și efectele acestuia asupra sănătății și vieții în general au fost studiate de foarte multă vreme,  atât în ceea ce privește pericolele determinate de exces, cât și în legătură cu beneficiile pe care le are un consum moderat. Deși există și opinii (un studiu observațional criticat pentru lipsa de profesionalism cu care a fost realizat) conform carora nicio cantitate de alcool, indiferent cât de mică ar fi aceasta, nu este sigură pentru sănătate, cele mai multe și serioase studii conduc către concluzia conform căreia un consum moderat (1 băutură pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați), în special atunci când este vorba de vin roșu, prezintă multiple beneficii pentru sănătate.

Te-ar mai interesa: O româncă a murit după ce a băut substanță de cont...

Cunoașteți limitele

Înainte de a începe o petiție pentru a înlocui răcitorul de apă de la birou cu un butoi de bere, să fim clari: alcoolul este sănătos doar în cantități mai mici – aproximativ 1 băutură pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați. După aceea, beneficiile scad și devin mai neplăcute și riscurile cresc.

Vă ajută inima

Dacă sunteți într-o formă bună, consumul moderat de alcool vă face cu 25% până la 40% mai puțin probabil să aveți un atac de cord, accident vascular cerebral sau artere întărite. Acest lucru poate fi parțial, deoarece cantități mici de alcool vă pot crește nivelul HDL (colesterolul „bun”). Băutul abundent, pe de altă parte, crește riscul bolilor de inimă.

Te-ar mai interesa: Evită acest tip de masline! Sunt încărcate de adit...

Vă face mai activ

Băutorii moderați sunt mult mai predispuși să facă exerciții decât persoanele care nu beau. Și pot chiar să obțină efecte mai sănătoase din aceasta. Pe de altă parte, cu cât faceți mai mult exerciții, cu atât este mai probabil să beți din când în când. Oamenii de știință nu știu exact de unde provine această legătură.

Previne pietrele la rinichi

Băutorii obișnuiți moderat sunt mai puțin predispuși la apariția pietrelor la rinichi – 41% mai puțin probabil pentru cei care beau bere, 33% pentru cei care beau vin. O parte din motiv poate fi faptul că alcoolul, precum cafeina din cafea și ceai, te face să faci urinezi mai des. Acest lucru ajută la curățarea micilor cristale care formează pietre. Însă consumul în exces, te poate deshidrata, iar acest lucru crește riscul de pietre la rinichi, împreună cu alte probleme de sănătate.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 36 de ani a murit la spital după ce a...

Te ajută să fii mai fericit și mai social

Persoanele care se bucură e o băutură sau două împreună – vor petrece mai mult timp vorbind. Șansele de a zâmbi cresc vertiginos, iar toți cei prezenți la masă vor fi implicați activ în conversații. Dar nu trebuie să exagerați!

Vă ajută creierul

O băutură sau două de câteva ori pe săptămână vă poate face mai puțin probabil să suferiți de boala Alzheimer. De fapt, dieta MIND, concepută special pentru a reduce riscul bolii, are vinul ca unul dintre cele 10 grupuri de alimente „sănătoase pentru creier”. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă – ambele putând accelera efectele Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private