Sari la conținut

Care este diferența dintre un neoplasm și o tumoare?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Care este diferența dintre un neoplasm și o tumoare?

Aproape 2 milioane de oameni vor fi diagnosticați cu cancer numai în acest an în Statele Unite. Este destul de înfricoșător, dar diagnosticarea cancerului este complicată și există o mulțime de limbaje jargon asociat cu acesta.

Care este diferența dintre un neoplasm și o tumoare?

Ca de exemplu, neoplasmul și tumora. Probabil ați auzit de unul dintre acestea, dar poate nu de celălalt.

Vestea bună este că aceste lucruri înseamnă în esență același lucru, ceea ce reduce cantitatea de învățare pe care trebuie să o faci. Totuși, deși sunt sinonime unul cu celălalt, e ca și cum ai spune că unul dintre ei este elev în clasa a VI-a, iar celălalt este gimnazial: practic același lucru, dar pot fi și excepții.

Cuvântul „tumoare” provine din cuvântul latin pentru „umflătură”. Din acest motiv, o tumoare poate fi orice tip de umflare sau masă de celule anormale din organism.

Chiar dacă celulele din diferite părți ale corpului au „locuri de muncă” foarte specializate, un lucru pe care toate le au în comun este obiceiul de a se reproduce perfect în mod continuu pentru a se asigura că pancreasul sau plămânul au celule proaspete, care funcționează corespunzător.

Dar uneori celulele încep să producă noi celule greșite – poate că ADN-ul este dezordonat, dar ele continuă să se reproducă imperfect la nesfârșit. Nodul de celule rezultat este o tumoare.

Ce este un neoplasm?

Un neoplasm este o proliferare anormală a celulelor care începe să creeze o masă total diferită de țesutul normal din jurul său.

  • Celulele neoplazice pot fi maligne, ceea ce înseamnă că celulele sunt canceroase: se reproduc foarte repede, atacă țesuturile înconjurătoare și chiar pot intra în fluxul sanguin, făcând ravagii în regiuni îndepărtate ale corpului – acest lucru se numește cancer metastatic.
  • Neoplasmul ar putea fi, de asemenea, benign, ceea ce înseamnă că nu este canceros și nu reprezintă o mare amenințare pentru țesutul din jur (o aluniță pe piele sau la fibroame uterine, de exemplu), deși celulele s-ar putea dezvolta în cele din urmă în celule canceroase.

Un neoplasm și o tumoare sunt aproape întotdeauna considerați termeni interschimbabili, deși celulele neoplazice nu sunt, în general, considerate tumori în cazul leucemiei – un cancer al sângelui și al măduvei osoase – și al anumitor tipuri de cancer de piele.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel