Sari la conținut

Care este greutatea ideală în funcție de înălțimea și forma corpului?

greutatea

Fiecare corp are o anumita tipologie si greutatea ideala specifica. Nu se poate aplica aceeasi formula de greutate ideala la toti, pentru ca in afara de inaltime mai conteaza si structura corpului, genetica si tipologia.

Termenul de greutate ideală a fost introdus pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, de către companiile de asigurări medicale și face referire la greutatea statistic asociată cu speranța de viață cea mai crescută.

Greutatea ideală reprezintă un standard care estimează greutatea sănătoasă în funcție de anumiți parametri (înălțime, sex, vârstă) pentru o mai bună precizie și adaptabilitate individuală.

În decursul anilor au fost formulate diverse ecuații pentru calculul greutății ideale și nici până în acest moment nu s-a ajuns la un consens cu privire la o formulă ideală.

În ciuda tutror formulelor de pe piață, ne vom raporta la indicele de masă corporală pentru estimarea greutății ideale în funcție de înălțime  recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Indicele de masa corporala – IMC – este un indicator oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. In primul rand, indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana – gradul de obezitate.

De asemenea, indicele de masa corporala poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala, pentru inaltimea sa.

greuatea

Greutatea corporala si starea de sanatate sunt intr-o relatie de interdependenta. Starea de sanatate poate influenta, benefic sau nu, greutatea corporala si invers, orice scadere sau crestere a greutatii corporale poate influenta, in bine sau in rau, starea de sanatate. De aceea, mentinerea unei greutati corporale normale este una dintre cele mai importante modalitati de mentinere a starii de sanatate, de evitare a riscului de imbolnavire.

Cresterea greutatii corporale creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate, cum ar fi :

 • bolile cardiovasculare
  • insuficienta cardiaca
  • hipertensiunea arteriala
  • infarctul miocardic
  • accidentul vascular cerebral
 • afectiunile articulatiilor
 • unele tipuri de diabet
 • unele tipuri de cancer

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.