Sari la conținut

Care este legătura dintre alcool și boala Alzheimer?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Consumul excesiv de alcool poate expune o persoană la riscul de a dezvolta anumite probleme de sănătate legate de creier. Acest lucru poate crește probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer.

Aproximativ unul din șase adulți americani bea în exces, iar aproape jumătate din populația Statelor Unite a băut alcool în 2020. Consumul excesiv de alcool poate provoca efecte pe termen lung, cum ar fi accident vascular cerebral, boli de inimă și cancer.

Consumul de alcool pe termen lung poate duce la boala Alzheimer (AD), un tip de demență care afectează mai mult de șase milioane de americani. Și, deși probabilitatea de a avea demență crește, de asemenea, odată cu vârsta, aceasta nu este o parte tipică a îmbătrânirii.

Consum moderat de alcool și boala Alzheimer (AD)

Un studiu din 2020 a arătat că consumul moderat de alcool ar putea reduce riscul unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer.

Studiul a definit consumul moderat de alcool ca fiind consumul a 1-13 băuturi standard pe săptămână, echivalent cu 10-130 de grame (g) pe săptămână.

Cu toate acestea, regulile privind consumul de alcool variază în funcție de țară. O băutură standard conține 14 grame de alcool pur în Statele Unite.

În general, aceasta este echivalentă cu:

  • 12 oz de bere cu 5% alcool: aproximativ o bere
  • 5 oz de vin cu 12% alcool: un pahar standard de vin
  • 8 oz de lichior de malț cu 7% alcool: un pahar standard de lichior de malț
  • 1,5 oz de lichior sau spirt distilat cu 40% alcool: un pahar standard de spirt

O analiză din 2019 a găsit o asociere semnificativă între reducerea consumului de alcool al unei persoane cu un risc mai scăzut de tulburări cognitive și demență.

Bea cu moderatie

Conform Ghidurilor dietetice pentru americani 2020–2025, consumul de alcool moderat nu constă în mai mult de una sau două băuturi zilnic pentru femei, respectiv bărbați.

Pe lângă consumul moderat de alcool, adoptarea unor stiluri de viață mai sănătoase poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi AD. Aceste alegeri de stil de viață includ:

  • efectuarea unei activități fizice moderate
  • urmarea unei diete echilibrate
  • evitarea tutunului

O persoană poate consulta un medic pentru îndrumări suplimentare în vederea unei diete sănătoase, a renunțării la fumat sau a programelor de exerciții adecvate.

Efectele consumului excesiv de alcool

Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism din Statele Unite definește consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a mai mult de 4 băuturi în orice zi sau a mai mult de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbați. Pentru femei, implică consumul a mai mult de 3 băuturi în orice zi sau a mai mult de 7 băuturi pe săptămână.

Cercetările consideră alcoolul neurotoxic, adică dăunează creierului. Poate reduce dimensiunea hipocampului, zona creierului responsabilă de învățare și memorie.

În timp, consumul excesiv de alcool crește riscul unei persoane de AD cu 300%.

O analiză din 2019 a constatat, de asemenea, că consumul excesiv de alcool și tulburarea consumului de alcool expun o persoană la un risc mai mare de a face toate tipurile de demență. Această recenzie asociază, de asemenea, consumul excesiv de alcool cu fumatul de tutun și depresia.

Alți factori care au legături cu dezvoltarea demenței pot include infecții, cum ar fi HIV sau neurosifilis, sau tulburări tiroidiene.

Alcoolul în exces poate duce și la o deficiență de tiamină sau vitamina B1. Această deficiență poate provoca, de asemenea, afecțiuni care dăunează creierului, inclusiv:

  • sindromul Wernicke-Korsakoff
  • encefalopatie hepatica
  • leziuni la cap sau traumatisme
  • epilepsie
  • demența vasculară
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel