Sari la conținut

Care sunt cele mai bune surse de proteine si de ce cantitate ai avea nevoie zilnic ca sa slabesti

Organismul nu isi poate continua functiile vitale fara un consum adecvat de proteine. In afara de faptul ca ne ofera energie, proteinele au si alte beneficii surprinzatoare pe care oamenii de stiinta le-au descoperit de-a lungul timpului.

De fiecare data cand mancam ceva, corpul consuma o anumita cantitate de energie pentru digera acel aliment. Este un proces cunoscut drept efectul termic al alimentelor sau termogeneza. Se pare ca proteinele au cel mai ridicat nivel de efect termic dintre toti macronutrientii pentru ca este necesara mai multa energie pentru a descompune proteinele in aminoacizi individuali si pentru a recompune acele lanturi de aminoacizi in organism. De aceea, proteinele sunt esentiale in curele de slabire.

Care sunt cele mai bune surse de proteine?

Aproape toate proteinele din sursa animala, precum iaurt, branza, carne, peste, oua contin cei noua amino acizi esentiali. Prin urmare, sunt considerate surse de proteine de calitate superioara.

Cele mai multe surse de proteine de origine vegetala nu contin proportii adecvate de aminoacizi esentiali, ceea ce le face incomplete si sunt considerate proteine de calitate inferioara. Insa exista si exceptii. „Proteina de origine vedetala de cea mai buna calitate este soia”, spune medicul. „Contine profilul de aminoacizi cel mai apropiat de ceea ce gasim in lactate, carne sau oua”, spune specialistul.

Conteaza, de asemenea, ce tipuri de produse alimentare alegi. Iata care sunt cele mai sanatoase surse de proteine:

Cele mai bune surse de proteine de origine animala:

– oua si carne de la pasari crescute libere

– carne de la animale crescute pe pasune

– peste salbatic, pescuit

– produse lactate realizate cu lapte obtinut de la vaci, oi, capre crescute pe pasune

Cele mai bune surse de proteine de origine vegetala:

– leguminoase (naut, linte, fasole boabe)

– soia integrala, nemodificata genetic (tofu organic, pastai edamame)

– nuci (migdale, nuci braziliene, nuci, caju, pecan)

– seminte (seminte de floarea soarelui, dovleac, in, chia, susan)

– cereale integrale (orez brun, quinoa, mei, orez salbatic)

Citeste continuarea despre beneficiile proteinelor pe andreearaicu.ro in acest LINK

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel