Sari la conținut

Care sunt cele mai eficiente teste Covid

Din cuprinsul articolului

Există mai multe opțiuni atunci când vrem să descoperim dacă avem sau nu Covid-19. Avem la dispoziție atât teste nazofaringiene, cât și teste de salivă. Iată care sunt diferențele dintre ele. 

Pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 prin intermediul testelor rapide se pot utiliza următoarele probe biologice:

  • tampon nazofaringian
  • tampon nazal
  • salivă

Testarea pentru infecția SARS-CoV-2 din tamponul nazofaringian este considerată cea mai precisă, însă recoltarea poate fi neplăcută și dificilă pentru unii pacienți.

De aceea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS recomanda recoltarea prin tamponul nazal, o metodă mult mai confortabilă pentru pacient, cu o acuratețe foarte ridicată. Tamponul nazal se introduce doar 2-3 cm în nas. Procesul de recoltare este identic cu acela prin care, cu un tampon, “se curăță” interiorul nării, nu irită și nu creează niciun fel de neplăcere persoanei care dorește sa se testeze.

Depistarea infecției SARS-CoV-2 cu proba biologica efectuată prin tampon nazal prezinta urmatoarele avantaje:

  • Testul are o precizie de peste 95% si este complet neinvaziv.
  • Proba se poate recolta în orice moment al zilei, fără o pregătire prealabilă a persoanei care se testează.
  • Proba nazală, conform studiilor existente, este mai relevantă pentru SARS CoV-2, având în vedere că este un virus al căilor respiratorii.
  • Permite autorecoltarea – se poate face inclusiv de către copii și persoane vârstnice, deoarece capătul cu care se recoltează este un tampon special care nu produce leziuni (zgârieturi, răni) pe mucoasă.

Testele de salivă

Cat priveste depistarea infecției cu SARS-CoV-2 cu proba biologică din salivă, deși recoltarea pare a fi mai simplă și comodă pentru consumator, acuratețea acestor teste rapide poate fi mai scăzută și rezultatele fals negative pot fi mai frecvente, deoarece noul coronavirus este un patogen predominant respirator, iar cantitatea de copii virale din salivă este mai scăzută, așa cum arată studiile raportate în literatura de specialitate de către grupuri de cercetători din Europa, SUA si Asia.

În plus, recoltarea probei de salivă presupune o pregătire a pacientului înainte de recoltare a probei. Acuratețea testării prin tehnica PCR pentru SARS-CoV-2 este, de asemenea, mai scăzută pentru probele de salivă. Studiile desfășurate de compania DDS Diagnostic au obținut, de asemenea, rezultate mult inferioare pentru testele rapide din salivă față de cele din tampon nazal sau nazofaringian pentru detectarea SARS-CoV-2.

Reguli pentru testare

Acest tip de probă (salivă) prezintă două dezavantaje. Primul se referă la pregătirea persoanei care se va testa și momentul din zi al recoltării probei. Ideal ar fi ca saliva să se recolteze dimineața, fără ca persoana să se spele pe dinți, să consume orice fel de lichid (nici apă) sau aliment. Dacă recoltarea se face în timpul zilei, trebuie sa existe o pauză de cel puțin o ora (ghidurile medicale recomanda minim 3 ore), în care persoana care se testează să nu consume niciun fel de lichid, aliment, gumă de mestecat și să nu fumeze.

Dacă nu se respectă aceste reguli, șansele ca rezultatul să fie fals pozitiv sau negativ sunt foarte mari. Al doilea dezavantaj este că recoltarea salivei nu se poate realiza de către copii foarte mici și persoane cu anumite dizabilitati. Aceștia nu pot să producă o cantitate suficientă de salivă necesară efectuării unui test precis și valid.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel