vineri, august 12, 2022

Organisme de reglemetare din întreaga lume au analizat siguranţa folosirii aspartamului, încă din 1980, însă nu a fost făcută până acum o evaluare completă.

La această re-evaluare au fost folosite toate informaţiile disponibile cu privire la acest îndulcitor şi la compuşii săi şi experţii au ajuns la concluzia că nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte toxicitatea, iar doza zilnică recomandată este sigură şi nu produce niciun fel de efecte adverse. Cercetătorii au concluzionat că îndulcitorul este sigur pentru majoritatea persoanelor.

Te-ar mai interesa: Oana și Viorel Lis la capătul puterilor: „Să fii c...

Femeile însărcinate, la risc

Pentru stabilirea dozei admise, s-au luat în considerare studii pe termen lung făcute pe animale, în ceea ce priveşte toxicitatea, riscurile de cancer şi posibilele efecte adverse ale fenilalaninei ( un amino-acid care se găseşte în multe alimente). Acest compus poate deveni toxic dacă este luat în cantităţi mari şi poate afecta mai ales femeile însărcinate care suferă de fenilcetonurie, influenţând dezvoltarea fătului (Fenilcetonuria este o afectiune congenitala de naturala metabolica care apare pe cale ereditara. Ea este cauzata de lipsa unei enzime din corp numita fenilalaninhidroxilaza, care are un rol esential in metabolizarea alimentelor cu proteine. testul pentru depistarea acestei boli se face la naștere. In cazul in care copilul nu primeste tratament la timp, boala poate degenera in afectiuni neurologice grave (retard mental), dar si in alte probleme de dezvoltare.

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bascov a fost premeditat! Detalii t...

Cantitatea recomandată nu este valabilă pentru perosanele care suferă de fenilcetonurie.

E conținut de gumă de mestecat, dulciuri, iaurt

Aspartamul este un îndulcitor artificial sărac în calorii şi a fost autorizat de Uniunea Europeană pentru a fi folosit ca aditiv alimentar pentru o mare varietate de produse ca: băuturi, dulciuri, gumă de mestecat, iaurt.

Studii încriminatoare

Doua studii recente evidențiază nocivitatea aspartamului, corelându-l cu riscul de naștere prematură, cancer la ficat și cancer pulmonar.
Primul studiu arată că prin consumul de aspartam crește riscul de naștere prematură și cancer de ficat și plămâni. Studiul danez a fost realizat pe un esantion de peste 59.000 femei. Cercetatorii au scos în evidență pericolele asociate cu consumul de sucuri carbogazoase indulcite cu edulcoranți.
Studiul arată ca femeile care au consumat acest tip de băuturi răcoritoare au avut, în medie, 38% risc suplimentar de a naște un copil prematur (27% cu un suc pe zi, 35% cu 2-3 sucuri consumate și 78% cu un consum de mai mult de 4 bauturi racoritoare pe zi).
Realizat de cercetătorii italieni, al doilea studiu releva urmatorul fapt: consumul de aspartam creste riscul de cancer la ficat si cancer pulmonar pe termen lung. Studiul, efectuat pe șoareci și șobolani confirmă rezultatele a doua studii anterioare. Îndulcitorul a mărit riscul de cancer la ficat și cancer pulmonar la 240 de șoareci de sex masculin (dar nu și la femele).
În prezent, doza zilnica admisibilă este de 40 mg/ kg corp/ zi.

Te-ar mai interesa: Interviu Doctorul Zilei. Alexandra Tănase, omul cu...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private