Sari la conținut

Care sunt semnele infecției cu virusul West Nile? Cum știm că ne-am îmbolnăvit

virus West Nile
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Virusul West Nile a ucis trei persoane într-o săptămână

Mass-media avertizează aproape zilnic în legătură cu pericolul infectării cu virusul West Nile, cauzat de mușcătura de țânțar.

Marile orașe și capitala, cu precădere, sunt sub asaltul periculoaselor insecte. Și Grecia a emis o avertizare de călătorie, care informează asupra pericolului bolii West Nile, cauzată de țânțari.

Căldura și umezeala au fost principalele cauze ale invaziei de țânțari din această vară. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a povestit la emisiunea Digimatinal de la digi24.ro cum ne putem proteja de înțepăturile tânțarilor.

Dr. Marinescu a spus că 80% dintre cei care intră în contact cu virusul, fac forme asimptomatice. Dintre cei care au boala, foarte puțini fac o formă severă. Dincolo de metodele autorităților de a ține țânțarii la distanță, sunt însă și lucruri care țin de noi – putem să ne ferim, să folosim soluții sau haine care să ne protejeze, mai ales copiii. Mușcăturile de țânțari nu pot fi evitate în totalitate, dacă totuși legăm mușcătura de țânțar de o anumită simptomatologie, trebuie să mergem la medic.

Iată care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile, potrivit medicului infecționist: ”Dacă facem febră, apare somnolența – dacă ne simțim din ce în ce mai rău, ar trebui să mergem fie la medicul de familie, fie la o cameră de gardă. Diagnosticul nu se pune într-o manieră uzuală. Există un test, dar pentru asta trebuie să ajungem în spitalul de boli infecțioase. Pentru a ajunge însă la spital trebuie să pună diagnosticul clinic un medic.”

Interviul cu medicul Adrian Marinescu la emisiunea Digimatinal este aici.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel