Sari la conținut

Care sunt simptomele bolii coronariene ischemice

Cu inima ta nu este bine să te joci. Uneori, deși tu ai impresia că este rezistentă și poate suporta orice, realitatea te contrazice. Dacă vrei să stai departe de bolile coronariene este bine să știi care sunt principalele manifestări, simptome și să mergi la medicul cardiolog.

Cardiopatia ischemică înseamnă acea boală care se caracterizează prin îngustarea arterelor coronare, vasele care irigă mușchiul inimii. Simptomele sunt multe, de la durerea în piept, până la lipsa aerului și în cazuri grave la declanșarea infarctului de miocard.

Principalul factor de risc al cardiopatiei ischemice este ateroscleroza. Alți factori sunt: fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, sedentarismul, diabetul zaharat, obezitatea.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale bolii:

  • Angina pectorală este primul simptom. Totodată, în cazul bolii coronariene ischemice, durerea este cel mai frecvent retrosternală – în spatele sternului -, însă ea poate să fie localizată și epigastric, adică în coșul pieptului, sau între omoplați, brațe, coate și degete. Durerea este determinată de efort, de stres și foarte important, subliniază medicii, durerea cedează în intensitate când pacientul stă în repaus sau dacă ia pastilele recomandate de cardiolog. Specialiștii atrag atenție că în unele situații durerile sunt foarte ușor de confundat cu cele caracteristice reumatismului sau cu durerile gastrice. De regulă, durerea poate să țină până la zece minute. Doar în cazurile grave, durerea apare în perioada când bolnavul se află în repaus, iar dacă durează mult timp poate fi primul semn al unui infarct de miocard. Rar, durerea este însoțită și cu stări de greață, vărsături și de aceea este ușor de confundat cu o afecțiune de natură digestivă, când de fapt, sunt primele semne ale infarctului de miocard.
  • Palpitațiile sau perceperea de către individ a bătăilor cardiace puternice. Sunt asemănate cu o senzație de gol, iar ele pot fi semnul bolii coronariene ischemice.
  • Dispneea de efort sau senzația că îți lipsește aerul. Este un simptom grav, care își face simțită prezența atunci când există o afectarea serioasă de natură cardiacă.

De asemenea, pacientul poate să aibă și simptome care sunt comune altor afecțiuni precum sunt: oboseală, transpirații, greață, vărsături.

Atenție! Dacă ai astfel de simptome nu aștepta să-ți treacă, nu le neglija. Mergi la medicul specialist cardiolog pentru efectuarea analizelor și stabilirea diagnosticului. Medicul îți va recomanda analize de sânge, o ecografie cardiacă, o electrocardiogramă și mai rar, în cazuri grave, poți primi și indicație pentru coronografie. Însă, diagnosticul odată stabilit, pacientul poate începe tratamentul, numai așa reușind să-și crească calitatea vieții și să micșoreze eventualele complicații care pot să apară.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel