Sari la conținut

Care sunt simptomele pietrelor la rinichi? Medic urolog: „amânarea îngrijirii unei pietre la rinichi poate duce la complicații grave”

potiunea care dizolva pietre la rinichi
Sursă foto: Pixabay
potiunea care dizolva pietre la rinichi

Cum se simt simptomele pietrelor la rinichi? Probabil că știți deja că eliminarea unei pietre la rinichi poate fi incredibil de dureroasă. Poate ați auzit pe cineva comparând durerea cu nașterea. Sau poate cineva a menționat că experiența lor cu pietrele la rinichi a recalibrat complet modul în care evaluează durerea. 

Dar, în timp ce cel mai discutat simptom de pietre la rinichi este adesea durerea – unde se simte și cât de rău poate ajunge – nu este singurul simptom de care trebuie să fii conștient.

„Piatrale la rinichi sunt destul de frecvente și adesea dureroase, dar sunt, de asemenea, tratabile și chiar prevenibile”, spune dr. Chris Kannady, urolog la Houston Methodist. „Dacă credeți că ați putea avea o piatră la rinichi, este important să vă consultați cât mai curând posibil, deoarece amânarea îngrijirii unei pietre la rinichi poate duce la complicații grave.”

Dar, când tot ce ați auzit despre pietrele la rinichi este cât de mult vă doare, cum vă puteți da seama dacă durerea dvs. ar putea fi durerea de pietre la rinichi?

Citeste si:

Care sunt simptomele pietrelor la rinichi?

„O piatră la rinichi este o masă dură care este alcătuită din minerale (de obicei calciu), anumite săruri și alte produse secundare. Se pot forma atunci când aceste substanțe se acumulează în zona rinichilor tăi unde este produsă urina”, explică dr. Kannady.

Pietrele la rinichi pot fi la fel de mici ca vârful unui stilou sau la fel de mari ca o minge de ping-pong.

„De obicei, o persoană nu începe să observe simptomele unei pietre la rinichi până când nu trece de la rinichi în ureter, care este tubul care transportă urina de la rinichi la vezică”, adaugă dr. Kannady.

Simptomele pietrelor la rinichi includ:

 • Durere ascuțită în abdomenul inferior, de obicei pe o parte
 • O senzație de arsură sau durere în timpul urinării
 • Urinare frecventă
 • Senzația de a urina incomplet sau în cantități mici
 • Urina care este maro, rosie sau roz, ceea ce indica prezenta sangelui
 • Urina mirositoare sau tulbure
 • Senzație de greață sau greață din cauza intensității durerii
 • Semne de infecție, inclusiv febră, frisoane și vărsături

Unde este localizată durerea de pietre la rinichi?

Durerea ascuțită asociată cu o piatră la rinichi se mișcă pe măsură ce piatra progresează prin tractul urinar. Cele mai frecvente locuri în care să simți durere sunt în:

 • Abdomenul inferior sau inghinal
 • De-a lungul unei părți a corpului, sub coaste
 • Inferior spatelui

Cu toate acestea, în timp ce durerea este cu siguranță cele mai vizibile simptome ale pietrelor la rinichi, nu este întotdeauna cel mai precoce semn – sau chiar cel mai grăitor semn, de altfel.

„Durerea asociată cu o piatră la rinichi de obicei nu este simțită decât după ce s-a  format și trece prin tractul urinar”, explică dr. Kannady. „În plus, din cauza diferențelor de anatomie, bărbații și femeile descriu durerea de pietre la rinichi ușor diferit. Ca să nu mai vorbim de faptul că durerea în sine este relativă și fiecare are un prag diferit pentru aceasta”.

În plus, intensitatea durerii nu este neapărat o măsură a cât de problematică ar putea fi sau deveni piatra la rinichi. Pietrele mai mici care sunt susceptibile de a trece de la sine pot fi încă foarte dureroase. Și nu orice piatră la rinichi care necesită intervenție medicală vine cu dureri care strica intestinul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.