Sari la conținut

Cariile dentare – de ce apar și cum le putem preveni

Cariile dentare, probabil cea mai întâlnită problemă de sănătate orală, pot aduce un real disconfort atunci când, lăsate netratate, ajung să provoace durere, infecții și uneori chiar pierderea dinților afectați.

Părțile dinților care sunt cel mai vulnerabile la cariile dentare sunt acele zone în care placa dentară se poate acumula foarte ușor: carii, fisuri pe dinți și zonele dintre dinți și linia gingiilor.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că, din fericire, aceasta este una din afecțiunile cel mai ușor de prevenit prin evitarea obiceiurilor negative care duc la apariția ei.

“Caria dentară apare prin demineralizarea smalțului (pierderea calciului). În prima etapă aceasta se manifestă printr-o pată albă cretoasă care apoi evoluează spre crearea unor cavități ce progresează încet-încet până la dentină și apoi la nerv. Caria va începe în stratul exterior al dintelui (smalț) și, pe măsură ce devine tot mai adâncă, cavitatea va pătrunde în stratul interior moale al dintelui (dentină). De obicei, până în momentul în care caria ajunge la dentină vor putea fi observate și primele semne și simptome ale cavității, caz în care ar trebui deja luate primele măsuri de tratare a problemei”, explică doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
[soc_slider_shortcode id=”105313″]
Cariile sunt cauzate de o combinație de factori, inclusiv bacteriile și acizii din gură, gustările frecvente, băuturile dulci și acidulate, la care se adaugă, desigur, și o igienă dentară necorespunzătoare.

Contactul prelungit al dinților cu acizi

Acizii scot calciul din smalțul dentar făcându-l friabil și poros și pot apărea în mai multe situații.

“O alimentație bogată în carbohidrați va favoriza înmulțirea bacteriilor, care apoi îi va descompune în acizi, același efect dăunător fiind întâlnit și la contactul prelungit al dinților cu murăturile în oțet (acid acetic) și cu oricare alte alimente acre (acizii au gust acru)”, explică specialistul ortodont. “Consumul de băuturi acidulate – atât prin conținutul de zahăr, cât și prin conținutul de acizi (carbonic, citric etc) este un alt obicei care favorizează apariția cariilor. Dacă nu putem renunta la toate acestea, este recomandat ca ele să fie consumate puțin câte puțin, înghițitură cu înghițitură, pentru a nu menține dinții într-o baie constantă de acizi, care va duce la o explozie de carii”, a completat doamna doctor Mihaela Dan.

Alte cauze mai puțin întâlnite care pot favoriza apariția cariilor sunt refluxul gastro-esofagian, prin care conținutul gastric ajunge în cavitatea bucală, dar și vărsăturile, întâlnite în special la gravide în primele luni de sarcină și, mai rar, la tinerele ce suferă de tulburări de alimentație (bulimie).

Igiena dentară incorectă sau deficitară

În strânsă corelație cu prima cauză, igiena necorespunzătoare permite plăcii bacteriene să se acumuleze. Bacteriile vor degrada resturile alimentare în acizi care vor demineraliza constant smalțul dentar.

“Este foarte important să ne periem dinții de cel puțin 2 ori pe zi, mai ales seară, pentru a nu permite înmulțirea bacteriilor ce se vor hrăni cu resturile alimentare rămase în gură. Folosirea aței dentare zilnic este esențială, deoarece periuța nu poate pătrunde între dinți pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și, în acest fel, apar cariile interdentare”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Calitatea scăzută a a smalțului dentar

Copilul poate moșteni un smalț de mai slabă calitate de la unul dintre părinți sau acesta poate fi afectat de alimentația și bolile mamei din timpul sarcinii, deoarece dinții de lapte încep să se formeze încă din viața intrauterină. De asemenea, îmbolnăvirile frecvente în copilărie și carențele alimentare mari ar putea afecta smalțul dinților permanenți.

Înghesuirile dentare

Înghesuirile dentare nu permit pătrunderea periuței dentare și a aței dentare pentru curățarea dinților și astfel apar cariile. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar mobil în copilărie sau fix la adolescent sau adulți devine o necesitate și nu doar un moft estetic, pentru a preveni complicațiile cariei care pot ajunge până la abcese, infecții orale și pierderea dintelui.

“Dinții înghesuiți favorizează apariția unor zone în care se poate acumula cu ușurință placa dentară. Mușcătura incorectă la rândul ei poate provoca erodarea rapidă a smalțului pe anumiți dinți, lăsând dentina expusă atacurilor acizilor. Ortodonția este o măsură bună de prevenire a cariilor, deoarece dinții perfect aliniați și o mușcătură corectă, alături de o bună igienă orală, scad considerabil șansele de a dezvolta carii dentare de-a lungul vieții”, explică specialistul ortodont.

Prin urmare, beneficiile tratamentului ortodontic nu sunt doar estetice, ci și de sananate dentară, osoasă și gingivală, fiind recomandat ca purtarea aparatului dentar să fie luată în calcul încă de la o vârstă fragedă dacă este necesar, pentru a evita apariția cariilor pe viitor.

Așadar, deși nu putem elimina bacteriile care se găsesc în gură, limitarea cantității și a frecvenței zaharurilor și acizilor din dietă, menținerea unei alimentații sănătoase, alături de o bună igienă orală si vizite regulate la medicul stomatolog sunt condițiile necesare și suficiente pentru a asigura o dantură sănătoasă și a ne feri de apariția cariilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel