Sari la conținut

Carne de porc și vită, contaminate! Ce s-a descoperit, pentru prima dată, în sângele animalelor din ferme

când consumi carne

Carne contaminată. Contaminarea cu microplastic a fost raportată pentru prima dată în carnea de vită și porc, precum și în sângele vacilor și porcilor din ferme. 

Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) din Țările de Jos au descoperit particulele în trei sferturi din carne și produse lactate testate și fiecare probă de sânge în studiul lor pilot. De asemenea, a fost găsită în fiecare eșantion de hrană pentru animale testată o cale importantă de contaminare. Produsele alimentare au fost ambalate în plastic, care ar putea fi de asemenea o sursă de contaminare, potrivit The Guardian.

Microplasticul poate provoca milioane de decese

Cercetătorii au raportat microplastic în sângele uman, pentru prima dată, în martie și au folosit aceleași metode pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor din sânge arată că acestea pot călători prin tot corpul și se pot depune în organe.

Impactul asupra sănătății umane sau a animalelor de fermă este încă necunoscut, dar cercetătorii sunt îngrijorați deoarece microplasticul provoacă daune celulelor umane testate în laborator și se știe deja că particulele poluante din aer pătrund în organism și provoacă milioane de decese timpurii pe an. De asemenea, este cunoscut faptul că unele animale sălbatice sunt afectate de microplastic.

Cantități uriașe de deșeuri plastice sunt aruncate în mediu, iar microplasticele au contaminat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Studiul-pilot a fost realizat pentru a evalua dacă microplasticele sunt prezente în animalele de fermă, carne și produse lactate.

„Ar trebui să acționeze ca un impuls pentru a explora în continuare întreaga sferă de expunere și orice riscuri care pot fi asociate cu aceasta”, a spus doctor Heather Leslie, de la VUA.

Totodată, au fost prelevate 25 de mostre de lapte inclusiv din cutii din supermarket, rezervoare de lapte din ferme și lapte muls manual. Optsprezece dintre probe aveau microplastice. Șapte din cele opt mostre de carne de vită și cinci din cele opt mostre de carne de porc au fost contaminate.

„Rămâne necunoscut dacă există riscuri toxicologice potențiale ale acestor descoperiri”, se arată în raport. Animalele de fermă și carnea nu au fost încă testate în alte țări, dar microplasticele au fost raportate în laptele achiziționat în Elveția în 2021 și în laptele de fermă în Franța.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.