Sari la conținut

Carne de pui injectată cu medicamente pentru oameni. Ce s-a găsit în CARNEA venită din Polonia

bacteriile din carne
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
bacteriile din carnea de pui

Ancheta privind carnea provenită de la o firmă poloneză care vinde carne de pasăre congelată către Lidl, Asda și Iceland ridică probleme legate de superbacterii.

Un important furnizor de pui pentru supermarketurile din Marea Britanie se aprovizionează cu păsări dozate cu antibiotice „critice pentru sănătatea umană”, potrivit unei noi investigații, în timp ce cresc îngrijorările legate de răspândirea unor superbacterii mortale.

Biroul de Investigații Jurnalistice (BIJ) și ITV au descoperit că firma poloneză de carne SuperDrob, care vinde produse de carne de pasăre congelate către Lidl, Asda și Iceland, se aprovizionează cu pui de la ferme care folosesc antibiotice fluorochinolone, clasificate ca fiind „de importanță critică pentru sănătatea umană” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Fluorochinolonele sunt adesea folosite pentru a trata infecțiile grave cu salmonela la om.

Administrarea antibioticelor la animale a fost supusă unui control din ce în ce mai atent, oamenii de știință subliniind riscurile ca bacteriile potențial letale să dezvolte rezistență la antibiotice, ceea ce înseamnă că medicamentele ar putea să nu mai funcționeze pentru a trata infecțiile umane. Bacteriile rezistente la antibiotice – cunoscute sub numele de „superbacterii” – reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea umană, conducând la un număr estimat de 1,2 milioane de decese la nivel mondial în 2019.

Carne de pui injectată cu medicamente pentru oameni

Există îngrijorări tot mai mari că fermierii care administrează aceste antibiotice de importanță critică animalelor lor pot contribui la această problemă. Pentru a reduce riscul apariției unor focare de superbacterii, UE a înăsprit anul trecut legislația privind utilizarea antibioticelor în ferme.

Cu toate acestea, se pare că utilizarea medicamentelor esențiale pentru sănătatea umană în fermele din Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa, a crescut vertiginos în ultimii ani. Vânzările de fluorochinolone au crescut cu peste 70% în această țară. Datele arată creșteri și mai mari ale vânzărilor de colistină, un medicament de ultimă instanță utilizat pentru tratarea infecțiilor grave care nu au răspuns la alte medicamente. OMS le clasifică pe ambele ca fiind de importanță critică pentru sănătatea umană, scrie The Guardian.

Fluorochinolonele sunt o clasă de antibiotice aprobate pentru tratarea sau prevenirea anumitor infecții bacteriene. Printre antibioticele fluorochinolone se numără ciprofloxacina (Cipro), gemifloxacina (Factive), levofloxacina (Levaquin), moxifloxacina (Avelox) și ofloxacina (Floxin).

Cu toate acestea, unele persoane care iau aceste medicamente pot dezvolta efecte secundare invalidante și potențial permanente la nivelul tendoanelor, mușchilor, articulațiilor, nervilor și sistemului nervos central. O persoană poate prezenta mai multe dintre aceste efecte secundare în același timp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.