Sari la conținut

Carnea, adevărul despre acest aliment! Benefică sau nocivă?

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care cresc riscul de diabet

Carnea: cât este de benefică sau de nocivă? Studiile se contrazic. Alimentul controverselor! Ultimul care a analizat efectele consumului de carne a ajuns la concluzia că persoanele care consumă carne roşie şi procesată au un risc mai mare de boli de inimă şi deces prematur.

Astfel, cel mai recent studiu legat de carne contrazice cercetări recente potrivit cărora excluderea cărnii din alimentaţie prezintă puţine beneficii pentru sănătate.

Concluziile diverse, potrivit Reuters, pot îngreuna înţelegerea oamenilor cu privire la ”ceea ce pot părea mesaje contradictorii cu privire la alimentaţie”, a declarat Duane Mellor, nutriţionist de la Universitatea Aston din Marea Britanie, care nu a fost implicat în niciunul dintre aceste studii, relatează Agerpres.

Analizând cercetările, el şi alţi specialişti au căzut de acord că moderaţia poate fi cea mai bună cale.

”În acest caz, consumul unor cantităţi moderate de carne, inclusiv de carne roşie (mai puţin de 85 de grame pe zi) reprezintă probabil calea cea mai sigură”, a spus Mellor. ”Însă, în interesul sustenabilităţii, precum şi al sănătăţii, reducerea aportului de carne, până la cel recomandat, sub 70 de grame pe zi, ar fi rezonabil”, a adăugat specialistul, citat de Reuters.

O analiză a dovezilor, publicată în septembrie 2019 a concluzionat că reducerea aportului de carne roşie şi procesată prezinte puţine beneficii – dacă nu chiar deloc. Aceste constatări, care au contrazis recomandările nutriţionale ale agenţiilor internaţionale, au suscitat numeroase critici.

Cercetarea recentă, realizată de oameni de ştiinţă de la universităţile americane Northwestern şi Cornell şi publicată în jurnalul JAMA Internal Medicine, a descoperit că două porţii pe săptămână de carne roşie, carne procesată sau de pasăre au fost asociate cu o creştere cu 3% până la 7% a riscului de boli cardiovasculare.

De asemenea, studiul a constatat că un consum a două porţii pe săptămână de carne roşie sau procesată – excluzând de această dată carnea de pasăre sau peştele – a fost asociat cu un risc mai mare cu 3% de deces.

”Este o diferenţă mică, însă merită încercată reducerea aportului de carne roşie şi de carne procesată”, a declarat Norrina Allen, profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern, cosemnatară a cercetării. Ea a adăugat că un consum de carne roşie ”este, de asemenea, în mod constant asociat cu alte probleme de sănătate, precum cancerul”.

Totodată, studiul a constatat un risc mai mare cu 4% de apariţie a bolilor cardiovasculare în cazul persoanelor care mâncau două porţii pe săptămână de carne de pasăre, potrivit Press Association. Cercetătorii au indicat însă că dovezile nu sunt suficiente pentru a face o recomandare clară cu privire la aportul de carne de pasăre, adăugând că această asociere poate determinată de metoda de gătire a puiului şi de faptul că persoanele respective consumau pielea, mai degrabă decât de carnea în sine.

Oamenii de ştiinţă care au realizat acest studiu nu au identificat nicio asociere între consumul de peşte şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur, notează Press Association.

Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (WCRF) susţine că aportul de carne roşie şi carne procesată poate provoca cancer. Organizaţia recomandă consumul unor cantităţi moderate de carne roşie, precum cea de vită, porc şi miel – cu o limită superioară de 500 de grame de carne gătită pe săptămână – şi ”puţină carne procesată, sau chiar deloc”, aminteşte Reuters.

Autor principal al studiului, Victor Zhong, de la universitatea Cornell, citat de Press Association, a adăugat: ”Modificarea aportului acestor alimente proteice de origine animale poate fi o strategie importantă pentru a ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare şi de deces prematur la nivel de populaţie”.

Noul studiu a reunit un eşantion mare din şase cohorte, care au inclus 29.682 de participanţi din Statele Unite, cu vârsta medie de 53,7 ani.

Un grup de experţi care au scris în The Lancet în luna ianuarie despre importanţa unei ”diete ideale” pentru sănătatea umană şi pentru planetă a indicat că aportul mediu de carne roşie trebuie redus cu 50%, iar consumul de nuci, fructe, legume şi leguminoase ar trebui dublat.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel