Sari la conținut

Cartofii prăjiți. Ce se întâmplă după ce îi consumi

Arhiva

Cartofii prăjiți. Ce se întâmplă după ce îi consumi? Cartofii prăjiși sunt bucuria papilelor gustative, dar sunt un dezastru pentru sănătate. Efectele nocive sunt resimțite din plin la nivelul creierului.

Consumați de cel puțin două ori pe săptămână, în cantități mari, acest preparat preferat de mulți români au in impact negativ asupra sănătății. Mai exact, asupra creierului, a imunității, a siluetei și a longevității.

Care sunt consecințele?

Potrivit dr. Mihail Pautov, medic și realizator al emisiunii Medicool de la Antena 1, a dezvălui într-un clip video postat pe contul său de socializare că acest aliment ”secret” este nociv pentru sănătate.

”Iată ce s-a întâmplat când am mâncat niște coaste de porc cu o salată, la care am adăugat alimentul nostru secret. Glicemia mea s-a dus în sus, a coborât, mi s-a făcut foame, s-a dus din nou în sus și practic ai un roller-coaster complet nesănătos pe care vrei să îl eviți cu orice preț.

Iar a doua zi, doar ca să confirm experimentul, am mânat absolut aceleași coaste, aceeași salată, la aceeași oră, în același restaurant, dar am exclus alimentul pe care și tu trebuie să îl excluzi”, a mai spus medicul, dezvăluind și care era leguma la care trebuie renunțat, cartofii.

”În final, ori de câte ori am mâncat, la orice masăm chiar dacă aveam carne, salată, fibre, și am luat cartofi, indiferent dacă sunt prăjiți sau fierți sau făcuți la cuptor sau cartofi piure, glicemia mea s-a dus, mereu, în sus, mai mult decât la prăjituri, la înghețată, iar explicația este simplă.

Cartofii sunt formați, o porție, majoritară din amidon, iar amidonul este format din două molecule de glucoză. Ori de câte ori mâncăm cartofi, acel amidon este tăiat de către amilazele noastre și transformat în glucoză pură. De câte ori mâncăm acești nevinovați cartofi și ne abținem de la a mânca înghețată, prăjituri sau altceva.

Nu zic că trebuie să mâncăm înghețată și prăjituri, dar aș prefera să mănânci carne și salată și la final o cupă de înghețată, decât să mănânci aceștii cartofi și fără înghețată. Iată un aliment pe care nu ar trebui să îl excludem complet, dar ar trebui să știm ce ne face și să îl evităm atunci când nu e musai să îl mâncăm”, a mai spus dr. Mihail Pautov.

Ce conțin cartofii?

 

Cartofii sunt una dintre cele mai bune surse de amidon, vitamine, minerale și fibre alimentare. 100 g furnizează 77 de calorii. Au puține grăsimi (doar 0,1 g la 100 g) și nu au colesterol. Sunt o sursă naturală excelentă de fibre atât solubile, cât și insolubile, ajutând la prevenirea constipației, la diminuarea absorbției colesterolului alimentar, precum și la scăderea colesterolului.

Cartofii sunt bogați în filați, niacină, vitaminele A, C și K, sodiu și potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor și zinc, precum și beta-caroten, crypto-xantină și luteină zea-xantină.

Studii recente efectuate la Serviciul de cercetare agricolă (de către Roy Navarre, cercetător în domeniul geneticii plantelor) sugerează că antioxidantul flavonoid, quercetina, prezent în cartofi, are proprietăți anticancerigene și cardioprotectoare, notează Nutrition&You.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel