Sari la conținut

Legătura dintre căsătorie și supraviețuire a bolnavilor de cancer. Ce au arătat descoperirile oamenilor de știință

casatorie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Studiu despre casatorii si cancer

Căsătoria îmbunătățește rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer. Importanța sprijinului emoțional și a conexiunii sociale nu numai că nu ar trebui subestimată, ci ar trebui luată în considerare în abordarea holistică a tratamentului cancerului.

Un nou studiu dezvăluie că bolnavii de cancer căsătoriți au șanse mai mari de supraviețuire decât cei singuri.
Și acest beneficiu este chiar mai mare decât chimioterapia pentru cel puțin cinci tipuri de cancer.

Cercetarea efectuată de un grup de oameni de știință din universitățile americane, inclusiv Harvard și California, a fost publicată în Journal of Clinical Oncology.

Cercetătorii au analizat date de la 734.889 de pacienți diagnosticați cu unul dintre cele mai mortale 10 tipuri de cancer între 2004 și 2008. Aceste tipuri de cancer includ plămân, colon, sân, pancreas, prostată, ficat, ovare, cap și gât, esofag etc.

Vârsta medie a participanților necăsătoriți

Vârsta medie a participanților necăsătoriți a fost de 66 de ani, în timp ce vârsta corespunzătoare a participanților căsătoriți a fost de 63 de ani.

Potrivit rezultatelor, pacienții căsătoriți aveau mai puține șanse de a dezvolta cancer metastatic, aveau mai multe șanse de a primi un tratament eficient și aveau până la 33% mai puține șanse de a muri de cancer în comparație cu pacienții singuri.

În special pentru cancerele de prostată, sân, colon, esofag și cap/gât, avantajul de supraviețuire asociat căsătoriei a fost cu până la 20% mai mare decât cel al chimioterapiei.

Rezultatele sunt atribuite sprijinului emoțional din partea soțului/soției

Rezultatele sunt atribuite sprijinului emoțional din partea soțului/soției, care reduce depresia, anxietatea și stresul, condiții care cresc inflamația, creând condiții favorabile creșterii cancerului.

Oamenii de știință au subliniat, de asemenea, că pacienții căsătoriți ar putea avea mai multă grijă de corpul lor. În general, după cum se poate observa din concluziile cercetării, sprijinul emoțional oferit de căsătorie joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății psihice și fizice a pacienților.

Noi studii cu constatări similare

căsătorie fericită
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Această cercetare este susținută de un studiu mai nou publicat anul trecut în revista Cancer Medicine, o revizuire care a analizat 67 de lucrări de cercetare din 1987 până în 2022.

S-a constatat că faptul de a fi singur este asociat cu o șansă semnificativ mai mare de a supraviețui cancerului, bărbații divorțați sau separați fiind grupul cel mai vulnerabil.

Iar cercetătorii din China au descoperit, într-un sondaj din 2022, că 72% dintre bărbații și femeile căsătoriți erau probabil să fie în viață la cinci ani după ce au fost diagnosticați cu cancer de stomac, în timp ce procentul corespunzător de persoane singure sau văduve a fost cu 12 puncte procentuale mai mic.

Factor de risc pentru cancer

Experții au susținut că starea civilă a pacienților ar trebui considerată un factor de risc pentru cancer, cerând mai mult sprijin pentru pacienții singuri sau divorțați.

Dr. Daniel Landau, un medic oncolog din Carolina de Sud, a declarat pentru Daily Mail că a avea un partener care să ajute la monitorizarea efectelor secundare, vizitele la medic și să ofere sprijin poate îmbunătăți rezultatele.

„Prezența unui partener de susținere poate ajuta la starea de spirit și motivația pacientului, menținându-i într-o stare psihologică mai bună”, a adăugat el, adăugând: „Există o corelație clară între agravarea depresiei și rezultatele mai proaste în tratamentele pentru cancer”.

Importanța sprijinului social și emoțional

Rezultatele cercetării evidențiază relația complexă dintre relațiile sociale și sănătate. În timp ce tratamentele medicale, cum ar fi chimioterapia, rămân esențiale în lupta împotriva cancerului, sprijinul emoțional și social poate îmbunătăți considerabil ratele de supraviețuire ale pacienților.

Experții subliniază că acordarea de îngrijiri cuprinzătoare pacienților cu cancer ar trebui să includă și evaluarea relațiilor lor sociale și a sănătății lor mintale. Sprijinul din partea rudelor ar trebui încurajat și, în același timp, trebuie să se acorde ajutorul psihologic necesar pacienților care au nevoie de el.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel