Sari la conținut

Cât câștigă la pensie un român care a lucrat doar pe salariul minim, după recalculare. Exemplu concret

pensionare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Pensionare pe caz de boala

Cât câștigă la pensie un român care a lucrat doar pe salariul minim. Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, un român care a acumulat 35 de ani de muncă pe salariul minim pe economie va beneficia de o creștere semnificativă a pensiei.

Noua lege a pensiilor prevede majorări substanțiale pentru această categorie de angajați, urmărind să reducă disparitățile salariale și să sprijine persoanele cu venituri mici.

Cât va primi pensie un român care a muncit pe salariul minim

Astfel, un român care a lucrat timp de 35 de ani pe salariul minim pe economie va înregistra o creștere de peste 80% a pensiei.

„Dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creștere de peste 80% a pensiei, de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate,” a explicat ministra Simona Bucura Oprescu.

Condiții de pensionare și beneficii. Pensionarea anticipată fără penalizări

Pentru a beneficia de pensie, românii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani. Totuși, există și excepții notabile.

„Există români care, chiar dacă au muncit o singură zi, pot beneficia de pensie, deși stagiul minim de cotizare stipulat în lege este de 15 ani”, a explicat ministrul, potrivit Impact.ro.

Aceasta se referă la pensia de invaliditate, acordată celor care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unui accident de muncă, chiar dacă au contribuit doar o zi la sistemul de asigurări sociale.

Noua lege introduce și posibilitatea de pensionare anticipată fără penalizări pentru bărbații care au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.

Avertismente și clarificări

Autoritățile sfătuiesc pensionarii să își ia informațiile doar din surse oficiale, atrăgând atenția că recenta lege a pensiilor a generat interpretări eronate în spațiul public, creând confuzie în rândul pensionarilor.

„Este foarte important ca pensionarii să știe acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru,” a subliniat ministrul.

Prin aceste măsuri, guvernul urmărește să adreseze inechitățile din sistemul de pensii și să asigure un trai decent pentru toți cetățenii.

„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”,  a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel