Sari la conținut

Noua lege a pensiilor în cazul persoanelor care lucrează în învățământ: tipurile de venit pentru profesori luate în calcul la recalculare

pensii 2024
Sursă foto: Realitatea
Noua lege a pensiilor

Din cuprinsul articolului

Tipurile de venituri pentru cadrele didactice care pot fi luate în calcul pentru recalcularea pensiilor în 2024, conform noii legi a pensiilor, au fost enumerate într-o scrisoare adresată școlilor de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Maramureș.

Precizările vin în contextul în care cadrele didactice pensionare pot cere recalcularea pensiilor în baza Hotărârii de Guvern (HG) 181 din 28.02.2024 și conform Legii Pensiilor 360/2023.

Principalele prevederi din actul legislativ sunt creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie anul acesta, recalcularea pensiilor din septembrie 2024 și vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei în ianuarie 2035.

„Conform anexei nr. 6 la Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în adeverința pe care angajatorul o eliberează se precizează „angajatul a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătită din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”.

Pentru perioada 01.07.1977 – 01.04.2001, conform:

  • Decretului nr. 92/1976
  • OMM nr. 136/1976
  • Legea nr. 19/2000

Veniturile realizate suplimentar nu se înscriu în carnetul de muncă, astfel că nu pot fi utilizate la determinarea punctajelor anuale”, scrie în adresa ISJ Maramureș, care poate fi consultată mai jos în articol.

Potrivit aceluiași document, „(…) sumele încasate de personalul didactic pentru plata cu ora, cumul și premii nu fac parte din baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale și deci nu sunt luate în calcul la stabilirea sau recalculare a drepturilor de pensie”.

În ceea ce privește plata salariului 13, acesta „a fost acordat conform art. 14 alin. 1 din HG nr. 281/1993 și era considerat un drept salarial ocazional pentru care nu s-au încheiat CIM-uri (n. red. contracte individuale de muncă), prin urmare aceste sume nu intră în calcularea punctajului mediu în vederea stabilirii pensie anterior datei de 01.04.2001”, a mai transmis ISJ Maramureș în școli.

Adresa ISJ Maramureș

Sursă foto: Edupedu
Sursă foto: Edupedu

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel