Sari la conținut

Cât colesterol conțin alimentele pe care le consumăm cel mai des. Care dintre acestea au cea mai mare cantitate

alimente ce cresc colesterolul
Sursă foto: Robert Owen-Wahl/Pixabay
alimente periculoase pentru sanatatea cardiovasculara

Cât colesterol are un ou. Nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza biliară şi o mulţime de alte boli, dar acest colesterol are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii corpului.

În literatura de specialitate se vorbeşte despre colesterol bun şi colesterol rău. Diferentele dintre colesterolul bun şi cel rău sunt următoarele:

–         lipoproteinele de joasă densitate (LDL) transportă 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determină depunerile de colesterol în interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este aşa-numitul colesterol rău.

–         lipoproteinele de foarte joasă densitate (VLDL), precursorul LDL, transportă aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.

–         lipoproteine de înaltă densitate (HDL) transportă în jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse în principal din lecitină, lipoproteinele de înaltă densitate distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine şi asigură circulaţia colesterolului fără a bloca arterele. Acest colesterol este aşa-numitul colesterol bun.

În acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rău) şi HDL (colesterol bun). Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie să depăşească valoarea de 200 mg/dl.

Principala metodă prin care puteţi ţine în frâu colesterolul este regimul alimentar.

,,Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.

Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale, însă conţin o canitate destul de mare de colesterol (aprox. 25mg pe ou). De aceea, nu ar trebui să consumăm mai mult de 3 pe săptămână.

Cât colesterol are un ou

Iată care este cantitatea de colsterol care se găseşte în alimente (pentru 100 gr. de produs)

–         gălbenuş de ou: 504 mg

–         ficat: 300 mg

–         unt: 250 mg

–         carne roşie slabă: 100 mg 

–         carne de miel: 98 mg

–         brânză: 90 mg 

–         carne de pui: 81 mg 

–         maioneză: 70 mg

–         ton: 65 mg

–         lapte: 14 mg

–         cacao: 10 mg

Alimentele care conțin cel mai mult colesterol

Alimentele care conțin cel mai mult colesterol sunt în general cele de origine animală, în special cele bogate în grăsimi saturate și trans. Iată câteva exemple de alimente care pot avea conținut ridicat de colesterol:

  • Organe animale: Organele animale, precum ficatul și rinichii, au tendința de a conține cantități mari de colesterol.
  • Produse lactate grase: Unele tipuri de brânzeturi bogate în grăsimi, smântână, unt și alte produse lactate integrale pot conține cantități semnificative de colesterol.
  • Carne grasă: Carnea grasă, cum ar fi carnea de vită grăsuță, carne de porc sau carne de miel, poate conține o cantitate mai mare de colesterol.
  • Produse din ouă: Gălbenușurile de ouă sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de colesterol.
  • Fructele de mare: Anumite tipuri de fructe de mare, precum creveții, conțin cantități semnificative de colesterol.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel