Sari la conținut

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

sursa foto: unsplash

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre care cercetătorii susţin că poate promova o alimentaţie mai sănătoasă, îmbunătăţind gusturile sărate fără a utiliza sodiu suplimentar.

Lansarea acestui produs marchează prima comercializare a unei tehnologii care a câştigat în 2023 premiul Ig Nobel, ce recompensează cercetările neobişnuite şi uneori amuzante.

Kirin Holdings va vinde doar 200 de Linguri Electrice Sărate, online, la preţul de 19.800 de yeni (127 de dolari) în această lună şi o serie limitată la un retailer japonez în iunie, dar speră să ajungă la 1 milion de clienţi la nivel global în următorii cinci ani. Vânzările în străinătate vor începe anul viitor.

Dispozitivul funcţionează cu o baterie reîncărcabilă

Cântărind 60 de grame, acest dispozitiv electric confecţionat din plastic şi metal funcţionează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu. Lingura a fost proiectată în colaborare cu Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji, care a demonstrat anterior efectul de îmbunătăţire a gustului cu ajutorul unor prototipuri de beţişoare electrice.

Efectul funcţionează prin trecerea unui câmp electric de slabă intensitate de la lingură pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă, cu scopul de a spori astfel salinitatea percepută a alimentelor, informează Reuters.

Kirin Holdings, care se orientează către domeniul sănătăţii şi se îndepărtează astfel de la afacerea sa tradiţională cu bere, consideră că tehnologia are o importanţă deosebită în Japonia, unde un adult mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu faţă de cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Consumul excesiv de sare este asociat cu creşterea incidenţei de hipertensiune, accident vascular cerebral şi alte boli. „Japonia are o cultură alimentară care tinde să favorizeze gusturile sărate. Japonezii, în ansamblul lor, trebuie să îşi reducă consumul de sare, dar poate fi dificil să ne îndepărtăm de ceea ce suntem obişnuiţi să mâncăm. Acesta este motivul care ne-a făcut să dezvoltăm lingura electrică”, a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin Holdings, potrivit sursei citate de observatornews.ro.

Homei Miyashita şi colegul său, Hiromi Nakamura, au primit premiul Ig Nobel pentru nutriţie de la imunologul şi laureatul Premiului Nobel pentru medicină Peter Doherty în cadrul unei ceremonii desfăşurate anul trecut în format online.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel