Sari la conținut

Cât de comună este lipsa mirosului în Covid-19. Te poți baza pe acest simptom?

Potrivit HealthDay News, lipsa mirosului în Covid-19 este un simptom comun. Cu toate acestea, testele au arătat că un număr restrâns de persoane raportează că îl pierd.

Lipsa mirosului în Covid-19 a fost întâlnită la 77% dintre pacienții testați, însă numai 44% au raportat că și-au pierdut simțul olfactiv.

Pentru a determina diferențele, specialiștii au efectuat un test direct. Acest test presupunea inhalarea directă a unor substanțe și înregistrarea rezultatelor. Acestea erau în mare parte diferite față de istoricul raportat de pacienți după autoevaluare. Istoricul se baza pe chestionare sau fișe medicale.

”Măsurile obiective luate sunt o metodă mai bună de a identifica lipsa mirosului, asociat cu Covid-19”, a susținut coautoarea studiului Mackenzie Hannum, doctorandă la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.

Măsurile subiective, ”deși oportune la începutul pandemiei, s-au dovedit a fi depășite de adevărata incidență a pierderii mirosului”, a spus Vicente Ramirez, doctorand la Universitatea din California, Merced și stagiar la Monell.

Studiul sugerează că măsurile subiective depășesc reala amploare pe care o are acest simptom. Lipsa mirosului se poate dovedi un instrument folositor în lupta cu pandemia. Prin observarea acestui simptom, se pot observa primele stadii de infecție. Acest simptom, în mod particular, poate ajuta la diagnosticarea infectării incipiente, susțin autorii studiului din Monell.

Pentru cercetare, specialiștii au analizat studii publicate anterior despre pierderea simțului olfactiv, drept simptom asociat virusului Covid-19. Descoperirile lor au fost publicate online în jurnalul Chemical Senses.

Autorul principal al studiului și directorul asociat Monell a sugerat că ”măsurarea simțului olfactiv va deveni la fel de comun precum măsurarea febrei”.

 

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel