Sari la conținut

Covid-19. Un nou studiu sugerează că virusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani

Efectele cognitive ale virusului pot dura până la câteva luni în cazuri specifice, susțin noile cercetări. Creierul poate suferi un impact semnificativ.

Persoanele care se recuperează după infectarea cu virusul pot suferi un impact considerabil în ceea ce privește creierul și funcțiile sale. Cele mai severe infecții manifestate au fost asociate cu declinul mental. Virusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani, spun cercetătorii.

Un studiu efectuat pe mai mult de 84,000 de pacienți a scos la iveală că, în cazuri grave, infectarea cu Covid-19 este asociată cu un deficit cognitiv semnificativ, ce poate dura luni. Studiul a fost condus de Adam Hampshire, doctor al instituției Imperial College London.

”Evaluările noastre sugerează că există consecințe cognitive cronice în urma infectării cu Covid-19”, au spus cercetătorii într-un reportaj. ”Pacienții care s-au recuperat, inclusiv cei care nu mai prezentau simptome, au manifestat deficite cognitive substanțiale. Acestea arată că virusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani.

Testele cognitive măsoară cât de bine creierul îndeplinește sarcini, precum memorarea cuvintelor. Acest tip de testare este folosit pentru a determina activitatea creierului în Alzheimer, însă este folosit și pentru a estima deficitul cognitiv temporar.

Cercetătorii au analizat rezultatele a 84,285 de persoane, care au realizat un test numit ”Great British Intellligence”. Descoperirile, care necesită părerea altor experți, au fost publicate pe MedRxiv.

Deficitele cognitive au fost substanțiale, ”în special printre oamenii care au fost internați din cauza unor manifestări grave. Cele mai severe cazuri au fost asociate cu un declin mental de până la 10 ani pentru pacienții cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani.

Cu toate acestea, unii specialiști recomandă ca testul să fie privit cu prudență. ”Funcția cognitivă a participanților nu era cunoscută inainte de infectarea cu virusul. Rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung, astfel, orice efecte asupra percepției pot fi de scurtă durată”, a susținut Joanna Wardlaw, profesor al Universității din Edinburgh.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel