duminică, iunie 26, 2022

Suntem obișnuiți să ne spălăm hainele ori de câte ori coșul este plin și ne trezim fără nimic de îmbrăcat. Este posibil să ștergem blatul din bucătărie după ce spălăm vasele pe care va trebui să le folosim din nou mâine.

Dar la sfârșitul unei zile lungi, este ușor să cazi în pat fără să te gândești la cearșafuri. Deci cât de des ar trebui să-ți schimbi cearșafurile? Să aruncăm o privire mai atentă.

Te-ar mai interesa: Previziuni RUNE 27-3 Iunie. Voropchievici: Totul e...

Cât de des să schimbați sau să spălați cearșafurile

Potrivit unui sondaj din 2012 realizat de National Sleep Foundation, 91 la sută dintre oameni își schimbă cearșafurile la două săptămâni. Deși aceasta este o regulă generală obișnuită, mulți experți recomandă spălările săptămânale.

Acest lucru se datorează faptului că cearșafurile dvs. pot acumula o mulțime de lucruri pe care nu le puteți vedea: mii de celule moarte ale pielii, acarieni de praf și chiar materii fecale (dacă dormiți gol, ceea ce poate fi benefic în alte moduri).

Factori care justifică o spălare mai frecventă

Ar trebui să vă spălați cearșafurile mai des dacă:

  • aveți alergii sau astm și sunteți sensibil la praf
  • aveți o infecție sau o leziune care intră în contact cu cearșafurile sau pernele
  • transpiri excesiv
  • animalul tau doarme in patul tau
  • mănânci în pat
  • te culci fără să faci duș
  • dormi gol

Ce se întâmplă dacă nu  schimbi lenjeria de pat la timp?

Nu vă spălați cearșafurile în mod regulat vă expune la ciupercile, bacteriile, polenul și părul de animale care se găsesc în mod obișnuit pe cearșafuri și alte lenjerii de pat. Alte lucruri găsite pe cearșaf includ secrețiile corporale, transpirația și celulele pielii.

Te-ar mai interesa: Rețetă antistres. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem...

Acest lucru nu te va îmbolnăvi neapărat. Dar, în teorie, se poate. De asemenea, ar putea declanșa eczeme la persoanele cu această afecțiune sau poate provoca dermatită de contact.

Persoanele cu astm și alergii pot declanșa sau agrava simptomele dormind pe cearșafurile murdare. Peste 24 de milioane de americani au alergii. Dar chiar dacă nu faceți parte din acest grup, este posibil să aveți un nas înfundat și să strănuți după o noapte de somn dacă cearșafurile nu sunt curate.

Te-ar mai interesa: Vrei o mărire de salariu? Iată ce culori trebuie s...

De asemenea, puteți transmite și contracta infecții prin lenjerii murdare, au sugerat rezultatele unui studiu din 2017.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private