Sari la conținut

Cât de des ar trebui să vă schimbați șosetele?

Acum, nu spunem că nu cunoașteți elementele de bază ale igienei, dar, deși este ușor să vă schimbați șosetele după antrenamentul de sport, poate fi foarte ușor să neglijați îngrijirea zilnică a picioarelor.

Poate părea evident pentru unii, dar cât de des ar trebui să-ți schimbi șosetele? În fiecare zi!

Chiar dacă picioarele nu sunt transpirate, nu ar trebui să purtați aceeași pereche de șosete două zile la rând.

Motivul este că picioarele tale conțin aproximativ 250.000 de glande sudoripare și pot elimina până la jumătate de litru de umiditate pe zi.

 

Și împreună cu această umiditate, picioarele tale vor elimina celulele moarte ale pielii și toate acestea se acumulează în șosete, ceea ce creează un mediu perfect pentru ca bacteriile să prospere, inclusiv tipuri dăunătoare precum stafilococii.

În plus, purtând aceleași șosete de două ori, nivelul ridicat de creștere a bacteriilor poate avea un efect asupra capacității țesuturilor corpului de a regenera și repara pielea de pe picioare.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să vă faceți griji doar pentru bacteriile mirositoare, dar produsele sale secundare includ enzime care pot degrada și irita pielea, ceea ce ar putea duce la infecții urâte.

Pentru a vă menține picioarele fericite și sănătoase, iată 3 aspecte la care să vă gândiți când vine vorba de șosete:

1. Infecții ale picioarelor

Dacă aveți o infecție fungică, este posibil ca picioarele să transpire foarte mult.

Așadar, va trebui să vă schimbați șosetele în fiecare zi, dacă nu de două ori pe zi, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor în aceste condiții.

În special, dacă aveți boala picior de atlet, va trebui să vă schimbați frecvent șosetele pe parcursul zilei, mai ales după activități de mare intensitate.

Cu toate acestea, simpla schimbare a șosetelor nu va împiedica dezvoltarea piciorului de atlet.

Ca atare, ar trebui să vă spălați și să vă curățați bine picioarele și degetele de la picioare între fiecare schimbare de șosete și să utilizați o cremă anti-fungică pentru a preveni „participarea” oricăror microbi suplimentari la „petrecere”.

Dar, chiar dacă nu aveți nicio infecție, ar trebui să vă schimbați șosetele zilnic pentru a vă menține picioarele fără bacterii și ciuperci.

2. Nu purtați mai multe straturi de șosete

Da, știm, când este frig afară, este foarte confortabil să ne încălțăm cu mai multe perechi de șosete în efortul de a combate frigul la degetele de la picioare.

La urma urmei, picioarele tale sunt cea mai apropiată parte a corpului tău de sol, așa că este inevitabil să nu înghețe uneori!

Cu toate acestea, în încercarea de a le menține calde, mai multe straturi de șosete vor duce la picioare transpirate.

Și ați ghicit – acest lucru va declanșa creșterea bacteriilor și a ciupercilor, mai ales că înflorește în condiții calde, întunecate și umede.

Deci, cu excepția cazului în care vă aflați în condiții de temperaturi extrem de scăzute, nu este nevoie să puneți șosete.

3. Alegeți țesăturile potrivite

Acum că am aruncat șosetele stratificate pe fereastră, este timpul să aruncăm o privire la ce material este cel mai bun pentru a vă menține picioarele calde și bacteriile departe.

În ciuda faptului că toată lumea strigă despre cât de grozave sunt șosetele de bumbac, de fapt nu absoarb umezeala la fel de bine ca materialele sintetice.

Gândiți-vă: există un motiv pentru care hainele de sport nu sunt făcute din bumbac –  pentru că materialele sintetice pot absorbi umezeala mult mai repede și pot reveni la o stare uscată în mod regulat.

Acestea fiind spuse, același lucru este valabil și pentru șosete.

Și astfel, iarna, veți dori să căutați șosete termice cu proprietăți de absorbție a umezelii, care sunt excelente pentru a absorbi umezeala și pentru a menține picioarele uscate.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel