Sari la conținut

Cât de des ar trebui să vă spălați prosoapele de mână de la baie? Ne răspunde un microbiolog și un profesionist în curățenie

La prima vedere, ar putea părea ușor să justificați spălarea rar a prosoapelor de mână de la baie. La urma urmei, acestea tind să fie departe de mâncare sau murdărie și sunt, în general, folosite pentru a curăța lucrurile uscate, cum ar fi fața sau mâinile tocmai spălate. Poate chiar ai raționalizat că „oricum sunt doar germenii mei”, dacă prosopul tău de mână nu este împărțit.

Dar, dacă săpați mai adânc, veți descoperi că, indiferent de câți oameni îl folosesc și pentru ce părți ale corpului, un prosop de mână poate fi cu siguranță un teren de reproducere pentru bacterii – și această realitate ar trebui să ia în considerare cât de des vă spălați prosoapele de mâini.

Pentru a fi clar, dacă încercați să eliminați posibilitatea unei creșteri bacteriene sau fungice pe un prosop de baie pe care îl utilizați de câteva ori pe zi, ați dori să îl spălați (sau să îl schimbați) aproape în fiecare zi. Dar, potrivit microbiologului Jason Tetro, acest lucru nu este cu adevărat necesar și nici nu este probabil realist sau durabil de făcut.

Pe baza nivelurilor de microbi care se pot dezvolta pe prosoape, este rezonabil să se urmărească spălarea lor o dată pe săptămână, spune el.

„Studiile care analizează contaminarea microbiană a prosoapelor au arătat că acestea pot crește până la sute de mii în acest interval de timp”, spune el. „Acest lucru poate fi suficient pentru a se transfera înapoi pe piele și a duce fie la mirosuri, fie la o posibilă infecție.”

De ce este important să vă spălați prosoapele de mână de la baie o dată pe săptămână

Chiar dacă prosopul de mână nu intră niciodată în contact cu machiaj, produse de îngrijire a pielii, pasta de dinți sau orice altceva în afară de apă – toate acestea ar putea provoca acumularea de murdărie și ar putea semnala nevoia de spălare –  germenii pot să prolifereze la suprafața sa.

„Bacteriile și ciupercile au nevoie de trei lucruri pentru a crește”, spune Tetro. „Unul este umiditatea, din care există destulă într-o baie. Doi este hrana, care vine sub formă de secreții ale pielii și celule moarte ale pielii care trec la un prosop atunci când îl atingi cu pielea. Și trei este căldură, ceea ce este obișnuit și într-o baie.”

În multe cazuri, acumularea rezultată de microbiotă de-a lungul timpului va da prosoapului de mână un miros de mucegai – care este cu siguranță neplăcut. Dar, în unele scenarii, creșterea bacteriană ar putea include bacterii patogene.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel