Sari la conținut

Cât de des ar trebui să vă spălați prosopul de baie?

prosop de baie, mașină de spălat
Sursă foto: Getty Images
Spălarea prosopului de baie este esențială pentru menținerea igienei personale și prevenirea riscului de infecții sau iritații ale pielii.

Se obișnuiește să spălăm anumite obiecte din casa noastră după fiecare utilizare, cum ar fi farfuriile. Îndepărtarea resturilor și a reziduurilor nu doar că păstrează vasele cu un aspect vizibil curat, ci elimină și microbii care se pot acumula și se pot hrăni cu resturile de mâncare.

Dar mai sunt și acele lucruri pe care avem tendința de a nu le spăla la fiecare utilizare, cum ar fi prosoapele de baie. Spre deosebire de o farfurie plină de mâncare, prosoapele noastre nu arată de obicei murdare. În plus, le folosim după ce ne curățăm corpul… așa că este puțin probabil să fie pline de microbi, nu?

„O varietate de microorganisme, inclusiv bacterii, ciuperci și viruși, toate se pot dezvolta pe țesătura prosoapelor”, spune Dr. Jennifer Maender, dermatolog la Houston Methodist. „Virusurile respiratorii și ciupercile pot supraviețui timp de câteva zile pe țesătură, în timp ce bacteriile pot supraviețui două-trei săptămâni.”

Unii dintre acești microbi sunt pur și simplu urât mirositori, contribuind la acel miros de mucegai pe care îl colectează un prosop cu cât rămâne nespălat mai mult timp. Dar alți microbi pot provoca infecții ale pielii. Acesta este motivul pentru care Dr. Maender spune că este important să vă asigurați că vă spălați prosoapele suficient de des.

Prosop de baie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cât de des ar trebui să vă spălați prosopul de baie?

O dată pe săptămână. O dată la două săptămâni. Ori de câte ori există în sfârșit timp pentru a spăla rufele. Fiecare are propriul răspuns la cât de des își spală prosoapele. Dar care este programul adecvat din punct de vedere igienic?

„Prosoapele de baie și prosoapele de mână ar trebui spălate după fiecare trei utilizări”, spune Dr. Maender. „Acest lucru ajută la îndepărtarea contaminanților care pot provoca infecții și reduce bacteriile care provoacă mirosuri.”

Nimănui nu-i place un prosop care miroase urât, dar microbii potențial dăunători reprezintă o preocupare importantă pentru sănătate. Printre aceștia se numără Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), care poate provoca infecții stafilococice severe, și ciuperci care provoacă infecții ale pielii cu mâncărimi, cum ar fi piciorul atletului.

„Persoanele cu afecțiuni cutanate diagnosticate, cum ar fi acneea sau eczema, ar trebui să aibă o grijă sporită pentru a-și păstra prosoapele curate”, adaugă Dr. Maender. „Aceste afecțiuni compromit bariera cutanată, astfel încât bacteriile sunt capabile să pătrundă în piele și să provoace  o infecție și mai ușor.”

Unele tipuri de prosoape trebuie spălate după fiecare utilizare

Prosoapele de baie și de mână sunt folosite pentru uscare. Dar alte tipuri de prosoape sunt folosite pentru curățare. Acestea din urmă vor trebui să fie spălate mai des.

„Prosoapele intră în contact cu zonele contaminate ale pielii care nu sunt încă curate”, spune Dr. Maender. „Ca atare, ele trebuie spălate după fiecare utilizare”.

Prosoapele de gimnastică folosite pentru a șterge aparatele și pentru a îndepărta transpirația trebuie, de asemenea, curățate după fiecare utilizare. De fapt, echipamentele de gimnastică folosite în comun sunt un teren de reproducere pentru microorganisme. Iar un prosop de gimnastică umed este un mediu perfect pentru ca microbii, cum ar fi cei care provoacă infecții cu stafilococ și piciorul atletului, să supraviețuiască și să se dezvolte.

„Nu uitați să aruncați și să înlocuiți buretele exfoliant la fiecare două săptămâni”, spune Dr. Maender. „Aceștia pot găzdui, de asemenea, microorganisme care cauzează infecții dacă sunt păstrați prea mult timp.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel