Sari la conținut

Cum să scapi definitiv de ciuperca piciorului. Netratată corect se poate extinde la zona inghinală

afectiune ce se poate trata fără medicamente
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ciuperca piciorului poate fi mai frecventă la persoanele cu obezitate, diabet zaharat și alte probleme ale imunității

Ciuperca piciorului este o infecție determinată de mai multe tipuri de fungi (ciuperci), cu care pacientul vine în contact direct (ex: mersul cu piciorul gol la piscină sau în baia din camera de hotel insuficient igienizată; manichiură/ pedichiură cu instrumente nesterilizate corespunzător, folosirea încălțămintei contaminate, etc).

Se mai numește ‘’tinea pedis’’ sau ‘’piciorul atletului’’, adică apare la persoane care petrec mult timp stând încălțate, al cărui picior transpiră mai mult și astfel se creează condiții favorizante pentru apariția micozei. De asemenea, poate fi mai frecventă la persoanele cu obezitate, diabet zaharat și alte probleme ale imunității.

Ciuperca piciorului: simptome

”Un pacient cu tinea pedis se prezintă la medic pentru că spațiile dintre degete sunt macerate, albicioase, cu scuame, roșeață, cu mâncărimi, miros neplăcut, uneori cu vezicule cu lichid. Alte forme de tinea pedis afectează talpa în întregime. De aici, ciuperca poate ajunge și în alte zone ale pielii și poate determina micoză a unghiilor (tinea unguium), a pliurilor inghinale (tinea cruris) sau în orice zonă a pielii (tinea corporis). Pentru confirmarea diagnosticului, medicul dermatolog poate recomandă efectuarea unui examen micologic,” a explicat, pentru Doctorul Zilei, dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie și Doctor în Științe Medicale, din cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică.

Cum putem evita să o transmitem altor membri ai familiei

Infecția fungică este contagioasă, potrivit medicului. Putem evita să o transmitem familiei având o igienă riguroasă, evitând transmiterea încălțămintei altor persoane și prin prezentarea la medicul dermatolog pentru un tratament adecvat, încă de la primele semne de micoză.

În funcție de severitatea simptomelor și de fiecare caz în parte, medicul dermatolog poate recomanda un tratament împotriva ciupericii, adică un antifungic local (cremă aplicată în zona afectată) sau un antifungic oral.
Tratamentele laser pot fi încercate în ciuperca unghiei, dar, momentan, încă sunt în derulare studii care să dovedească eficacitatea acestor tipuri de tratamente.

Ce ar trebui să presupună igiena în cazul ciupercii piciorului

”Se recomandă igiena zilnică a piciorului și uscarea acestuia (în special spațiile dintre degete) după baie cu un prosop de bumbac. De asemenea, șosetele se spală la temperaturi crescute și apoi se calcă cu fierul. Foarte important, pacientul este sfătuit că mai întâi să îmbrace șosetele și apoi lenjeria intimă, ca să prevină extinderea infecției în zona inghinală. Șosetele, lenjeria intimă și prosopul se schimbă zilnic. Aceleași recomandări pentru lenjeria intimă privind spălarea la temperaturi ridicate și călcarea, dacă pacientul are concomitent și ciuperca în pliul inghinal (tinea cruris),” precizează dr. Mihaela Balaban.

În cazul în care există și micoza unghiei, unghiile se taie scurt și se aruncă cu grijă, pentru că sporii din unghii pot reprezenta sursa de infecție pentru cei din familie.

Alte măsuri de prevenție recomandate de medicul dermatolog sunt:

  • Evitarea folosirii pantofilor închiși, care favorizează transpirația excesivă;
  • Pacientul ar trebui să aibă mai multe perechi de încălțăminte, pe care să le alterneze zilnic. Încălțămintea se dezinfectează cu spray-uri speciale, care sunt de ajutor;
  • Folosirea papucilor la piscină, saună sau la baia hotelului;
  • La pedichiură/ manichiură să folosesca doar instrumentele proprii și să fie corect sterilizate după fiecare utilizare.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel