Sari la conținut

Cât de des e bine să te împărtășești? Ce spune Biserica: „Adevărul este că ..”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Într-o lume în care spiritualitatea se redefinește tot mai des între tradiție și nevoia de apropiere personală de Dumnezeu, mulți credincioși ortodocși își pun o întrebare fundamentală: Cât de des este bine să te împărtășești? Este suficient doar la marile sărbători sau, dimpotrivă, Împărtășania ar trebui să facă parte dintr-un ritm constant de viață duhovnicească?

Ce este, de fapt, Sfânta Împărtășanie?

În Biserica Ortodoxă, Sfânta Împărtășanie – sau Sfânta Euharistie – este considerată una dintre cele mai importante și sacre Taine. Ea presupune primirea, sub forma pâinii și a vinului sfințite, a Trupului și Sângelui Domnului Iisus Hristos.

„Sfânta Euharistie sau Împărtăşania este Sfânta Taină în care creştinul, sub chipul pâinii şi al vinului, primeşte adevăratul Trup şi Sânge al Domnului Iisus Hristos pentru iertarea păcatelor şi viaţa de veci”, explică învățătura oficială a Bisericii.

Este o Taină care pecetluiește comuniunea dintre om și Dumnezeu, întărind sufletul, curățind păcatele (cele ușoare) și oferind viață duhovnicească celui care se apropie de ea cu inimă curată.

Cât de des este bine să te împărtășești?

Întrebarea pare simplă, dar răspunsul, în esență, este profund și nuanțat. Preotul Andrei Atudori, într-un interviu publicat de doxologia.ro, oferă o explicație care îmbină rigoarea tradiției cu realitatea vieții personale a fiecărui credincios.

„Despre deasa și/sau rara împărtășire s-a scris și s-a vorbit foarte mult. Adevărul este că nu există o formulă general valabilă. Desigur, ar fi de dorit ca fiecare credincios să se apropie de Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Domnului cât de des este posibil, însă frecvența propriu-zisă nu poate fi stabilită la modul ‘forfetar’.”

În cuvinte mai simple: ceea ce pentru un credincios înseamnă prea des, pentru altul poate însemna prea rar. Totul ține de maturitatea spirituală, de pregătirea interioară, de conștiința păcatului, dar mai ales de sfatul duhovnicului.

„Pentru un om cu viață duhovnicească atentă, o împărtășire săptămânală poate fi firească. Pentru altul, a se împărtăși o dată pe an poate fi chiar prea mult – dacă lipsește conștiința și pregătirea reală”, adaugă părintele Atudori.

Pregătirea pentru Împărtășanie: mai mult decât un ritual

Biserica recomandă ca Împărtășania să fie precedată de spovedanie sinceră, post, rugăciune și o pregătire sufletească profundă. Nu este un gest automat sau ceremonial, ci o întâlnire personală cu Hristos.

De aceea, este esențial ca fiecare să urmeze sfatul duhovnicului și să nu transforme Împărtășania într-un simplu obicei lipsit de sens.

În primele veacuri ale creștinismului, împărtășirea se făcea la fiecare Sfântă Liturghie. În timp însă, din motive pastorale și de evlavie, s-a introdus ideea unei pregătiri mai riguroase, iar împărtășania a început să fie oferită mai rar. În prezent, Biserica Ortodoxă susține revenirea la o împărtășanie mai frecventă, dar conștientă și responsabilă.

A merge la Împărtășanie nu este o obligație „tehnică”, ci o alegere liberă, făcută din dorința sinceră de unire cu Hristos. Nu este nici premiu pentru cei „buni”, nici recompensă, ci hrană pentru cei care luptă cu păcatul.

„Este o Taină pentru cei bolnavi, nu pentru cei desăvârșiți. Dar tocmai de aceea, să nu uităm că e nevoie de curățenie interioară și asumare conștientă a ceea ce facem”, spun preoții.

Nu există „prea des” sau „prea rar” – există „pregătit” sau „nepregătit”

Întrebarea „Cât de des e bine să te împărtășești?” nu are un răspuns universal. Răspunsul corect este: „Cât de des poți face asta pregătit, curat, cu inimă smerită, după sfatul duhovnicului tău.”

Într-o lume în care totul e grăbit și superficial, poate tocmai această Taină ne amintește că viața spirituală are nevoie de răbdare, conștiință și angajament.

Împărtășania nu e doar un gest. Este întâlnirea cu Dumnezeul viu, iar această întâlnire nu se măsoară în zile, ci în profunzimea cu care o trăiești.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel