Sari la conținut

Cât de des îți schimbi lenjeria de pat? Risc pentru 5 infecții ale pielii

Lenjeria de pat murdara, pericole
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
La cat timp se schimba lenjeria

Lenjeria de pat, deși nu este vizibil murdară, acumulează celule moarte ale pielii, transpirație și, ca urmare acarieni, care pot provoca umflături, acnee, mâncărime și alte probleme ale pielii.

Când lenjeriile de pat sunt înfundate cu toate aceste toxine, aproape că nu mai rămâne spațiu pentru ca pielea să respire și pe măsură ce intră în contact cu acești acarieni, se confruntă inflamarea și exacerbarea afecțiunilor pielii.

Neschimbarea lenjeriei de pat în mod regulat poate crea un mediu propice creșterii și acumulării de bacterii, ciuperci și alte microorganisme, care pot duce la diferite infecții ale pielii.

Cât de des îți schimbi lenjeria de pat? Risc pentru 5 infecții ale pielii

Specialiștii atrag atenția că există cel puțin cinci infecții ale pielii pe care le puteți obține dacă nu schimbați așternuturile în mod regulat:

1. Acnee

Lenjeriile de pat murdare pot adăposti bacterii și sebum, ceea ce poate exacerba erupțiile de acnee, în special pentru cei predispuși la acnee. Când pielea intră în contact cu aceste toxine noapte de noapte, poate duce la o inflamație crescută și o agravare a acneei existente.

 

2. Foliculita

Când lenjeriile de pat nu sunt schimbate frecvent, transpirația, celulele moarte ale pielii și uleiurile se pot acumula, ceea ce duce la înfundarea foliculilor de păr. Acest lucru poate duce la foliculită, o afecțiune obișnuită a pielii caracterizată prin umflături roșii, inflamate sau pustule în jurul foliculilor de păr. Bacteriile, cum ar fi Staphylococcus aureus, joacă adesea un rol în această infecție.

3. Impetigo

Impetigo este o infecție bacteriană foarte contagioasă a pielii care poate apărea atunci când bacterii dăunătoare, cum ar fi streptococul sau stafilococul, intră prin tăieturi sau răni deschise de pe piele. Cearșafurile murdare pot adăposti aceste bacterii, ceea ce poate duce la dezvoltarea sau răspândirea impetigo.

4. Piciorul atletului

O altă infecție fungică comună, piciorul atletului, poate fi contractată prin ciupercile prezente în cearșafurile necurate. Picioarele intră în contact cu cearșafurile în timpul somnului, iar dacă ciupercile găsesc condiții favorabile, pot provoca mâncărime, roșeață și descuamarea pielii picioarelor. Pentru a preveni aceste infecții ale pielii, este esențial să se mențină bune practici de igienă, inclusiv schimbarea și spălarea regulată a lenjeriei de pat.

5. Pecingine

Ciupercile se dezvoltă în medii calde și umede, făcând lenjeriile de pat necurate un teren de reproducere ideal pentru ei. Pecinginele, o infecție fungică contagioasă, pot fi transmise prin contactul cu cearșafurile contaminate și pot provoca erupții cutanate, roșii și circulare pe piele.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel