Sari la conținut

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinți. Stomatolog: Bacteriile din cavitatea orală pot ajunge la inimă sau plămâni

Cavitatea orală, cea prin care elementele străine pătrund ȋn corp, este extrem de importantă pentru sănătatea și buna funcționare a altor organe și a organismului, per ansamblu.

,,Cavitatea orală poate fi privită ca intrarea principală ȋntr-o casă, dacă acolo este curat și ȋngrijit, ȋți dă o stare de bine ȋncă de la primul contact. Și atunci tu trebuie să te gândești, dacă la mine ȋn hol fac mereu ordine, strâng murdăria pe care o lasă ȋncălțămintea, mătur covorul, de ce să nu am la fel de multă grijă și de gura mea?

De ce să nu mă spăl de dinți după masă, de ce să nu clătesc cu apă de gură și să las acolo toate resturile de mâncare? De ce dacă ȋmi pierd un dinte rămân cu golul ani de zile și nu merg să pun un implant? Această neglijență, din păcate, ne costă mult pe partea de sănătate. Iar de aici vin și costurile materiale, cele de timp și disconfort”, spune medicul stomatolog El-Rabah Rabah, fondatorul Rana Art Dent.

Bacteriile din cavitatea orală pot ajunge la inimă sau plămâni

Principala problemă cu care ne confruntăm la nivelul cavității orale este reprezentată de bacterii. Microorganismele pot migra ȋn fluxul sanguin, iar de acolo să ajungă rapid către organele vitale – inimă, plămâni, stomac șamd. Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu afecțiuni sistemice. Infecțiile orale se pot extinde și pot inflama vasele de sânge, pot duce la apariția unor noi patologii sau pot influența evoluția diabetului, pneumoniei și a bolilor cardiovasculare.

De exemplu, factorii de risc pentru infarctul miocardic sunt genetici și de mediu (stres, alimentație, consum de tutun și alcool etc.). Infecțiile cronice și inflamația, care se regăsesc ȋn bolile periodontale, au fost evidențiate ȋn numeroase studii, de asemenea, ca fiind factori de risc.

Lipsa unui dinte poate modifica forma feței

Tot infecțiile avansate pot duce la pierderea dinților naturali. Lipsa unui singur dinte poate duce la schimbarea poziției tuturor celorlalți, iar de aici putem ajunge la modificarea formei feței unei persoane, la dificultăți de respirație sau chiar dureri de cap.

O ocluzie (mușcătură) incorectă, determinată de lipsa dinților sau alinierea lor necorespunzătoare, afectează masticația și, respectiv, ȋngreunează digestia. Iar de aici până la probleme ale stomacului și intestinelor mai e un singur pas. Ȋn același timp, putem avea o absorbție deficitară de substanțe nutritive, ce slăbește sistemul imunitar și ne face mai vulnerabili ȋn fața virusurilor și altor boli.

,,Un control stomatologic, un detartraj și tratarea unei carii minore, o dată pe an, costă câteva sute de lei, ȋn funcție de cabinet, și durează o oră, două. Dacă stăm cinci ani, caria respectivă probabil s-a extins și la alți dinți și sunt șanse mari să fie atât de adâncă ȋncât să trebuiască să ajungem la extracție. De aici vorbim despre intervenții chirurgicale, ȋnlocuirea dintelui natural cu un implant, șurub, coroană etc. Aceste proceduri se ȋntind pe luni de zile, iar costurile ajung la mii de lei.

Deși tehnologia a avansat și ne ajută mult la reducerea intensității durerii, disconfortul totuși există. Faceți dumneavoastră calculul și spuneți-mi care variantă vi se pare mai avantajoasă – prevenția sau tratamentul?”, concluzionează stomatologul El-Rabah Rabah.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel