Sari la conținut

Cât de eficiente sunt produsele pentru detoxifierea ficatului, de fapt? Un specialist dezvăluie adevărul

încărcat cu toxine
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic hepatolog: simptomele ficatului gras

Ficatul este principalul organ responsabil pentru detoxifierea organismului. Tot ceea ce ingerăm trece prin „filtrul” acestui organ, care modifică substanțele toxice și le tranformă în substanțe inofensive. Cu toate acestea, ficatul poate avea de suferit din cauza acumulării de toxine.

Astfel, pentru a curăța ficatul, anumite persoane apelează la anumite produse care promit o detoxifiere profundă și eficientă a ficatului. Cât de eficiente sunt, totuși, aceste produse și de ce tot mai multe persoane le administrează?

Produsele pentru detoxifierea ficatului, eficiente?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie adevărul despre aceste băuturi și produse „miraculoase”. Medicul susține că acestea nu oferă rezultatele promise, iar beneficiile sunt obținute numai cu ajutorul schimbărilor să obiceiurilor sănătoase.

„Producătorii susțin că aceste băuturi conferă numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, se pretinde că elimină deșeurile și toxinele dăunătoare, elimină impuritățile, îmbunătățesc energia și susțin sănătatea ficatului. Cu toate acestea, puține dovezi științifice susțin aceste afirmații. În plus, nu toate băuturile de curățare și detoxifiere sunt la fel. Există nenumărate tipuri pe piață și sunt fabricate cu ingrediente variate. Unele sunt destinate consumului zilnic pe termen nelimitat, în timp ce altele sunt destinate a fi utilizate pentru o perioadă de câteva săptămâni până la câteva luni.

Funcționează cu adevărat?

În prezent, nu există studii științifice care să arate că băuturile de curățare a ficatului și de detoxifiere sunt eficiente. De fapt, majoritatea afirmațiilor făcute de producători sunt pur și simplu trucuri de marketing – sau, în cel mai bun caz, pe baza unor dovezi anecdotice. Deși se pretinde că băuturile elimină toxinele, rareori se clarifică ce toxine specifice elimină sau cum. Mai mult, niciun studiu nu a arătat că persoanele sănătoase au o acumulare de toxine în corpul lor și nici nu există studii care să confirme că detoxifiantele pe bază de plante pot îmbunătăți sistemele tale naturale de detoxifiere (pielea, rinichiul, plămânul, ficatul).

cura de detoxificare

La persoanele sănătoase, ficatul – principalul organ de detoxifiere al organismului – acționează pentru a modifica substanțele toxice, făcându-le inofensive și asigurându-le că sunt îndepărtate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni medicale au o capacitate scăzută de detoxifiere a substanțelor toxice datorită unor factori precum vârsta, sexul, sănătatea, genetica, regimul de medicație și dieta. De exemplu, deoarece majoritatea proceselor de detoxifiere ale organismului au loc în celulele hepatice, cei cu afecțiuni hepatice pot fi incapabili să efectueze procese normale de detoxifiere, ceea ce poate duce la acumularea de substanțe dăunătoare, cum ar fi amoniacul.

Cu toate acestea, corpul nu poate îndepărta cu ușurință anumite substanțe chimice, deoarece acestea se pot colecta în țesuturile grase sau în sânge. Acestea includ bisfenolul A (BPA), poluanții organici persistenți (POP), metalele grele și ftalații. Aceste substanțe chimice tind să fie concentrate în alimente ultraprocesate, cum ar fi mâncarea tip fastfood. Totuși, nu este recomandat să consumi astfel de băuturi făcătoare de minuni, așa zise pentru detox pentru a elimina aceste substanțe chimice potențial dăunătoare din corp.

În schimb, încearcă să reduci expunerea la aceste substanțe chimice, reducând aportul de alimente ultraprocesate, cum ar fi hamburgeri fast-food și cartofi prăjiți, precum și alimente procesate în ambalaje din plastic, cum ar fi chipsuri sau bomboane. Deși unii oameni se simt mai bine după ce au încercat detoxifierea, acest lucru se datorează adesea  faptului că încetează simultan să mănânce multe alimente cu conținut redus de nutrienți și alimente procesate. Astfel, modificările dietetice – nu în mod specific băuturile de curățare – sunt probabil responsabile pentru orice beneficii”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: