Sari la conținut

Cât de grav e să fim stresați. Îi afectează și pe ceilalți!

Sursa foto: Pixabay

Cât de mult rău facem celor din jur fără să ne dăm seama. Atunci când suntem stresați, ne putem îmbolnăvi. Și la fel sunt afectați și cei din jurul nostru.

Vremurile pe care le trăim, haosul, urgia și apocalipsa ce au să vină, semnalate de tot felul de prezicători și cititori în stele verzi pe pereți, lipsa de comunicare și absența empatiei în tot mai multe cazuri ne dăunează sănătății. Stres, anxietate, depresie, insomnii, pastile de tot felul. Iată cercul vicios din care este posibil să nu mai ieșim.

Și totul pleacă de la stres și de la faptul că nu știm să gestionăm eficient emoțiile. Nu știm să comunicăm. Ținem totul în noi.

Dar iată cât de grav este, căci…

Stresul se răsfrânge peste tot ceea ce faci, în special în modul în care reacționezi cu oamenii. Chiar și atunci când, la locul de muncă, simți că îți menții nivelul de stres sub control, acesta poate avea consecințe asupra relațiilor de acasă, cu cei dragi.

Și, de cele mai multe ori, sunt afectate negativ relațiile de cuplu. Stresul îi poate face pe cei mai mulți să ridice tonul vocii, să-și piardă controlul și să se implice în conflicte inutile și absolut copilărești.

Alții sunt mai înclinați către distanțare și către evitarea persoanelor pe care le iubesc și de care le pasă. Așadar, efecte dăunătoare și pentru cei din jurul nostru, nu doar pentru noi.

Fie că vorbim de cei de acasă, de colegii de la birou, de „colegii” de trafic pe care îi spurcăm din cauză că ne-a tăiat fața sau au stat prea mult la semafor, deși era verde de 2 secunde. Și claxonăm! Și …

Aducem munca acasă, ori problemele de acasă la muncă

Îți este familiar sentimentul trăit atunci când, întins pe pat, te gândești la toate sarcinile de muncă pe care nu ai reușit să le îndeplinești și speri să nu fi omis ceva foarte important.

Te gândești… Și îți spui că ar fi trebuit să faci așa, nu cum ai procedat. Iar acasă fiind nu-ți poți controla gândurile în ceea ce privește locul de muncă.

Procedând așa, suntem absenți și de la muncă, și de acasă. Suntem absenți din propria viață.

Negativismul

Stresul poate transforma o persoană pozitivă într-una negativă, pesimistă. Este incredibil cât de ușor cădem în capcană.

Dacă observi că te concentrezi asupra părților negative ale situațiilor, judecându-i pe alții și simțindu-te cinic, este clar că negativismul a preluat conducerea asupra ta și este timpul să faci ceva în privința aceasta.

Satisfacție scăzută

Aproape tot timpul, acest stres dus pe perioade lungi de timp ne „prăjește” efectiv. Nu ne mai place nimic, vedem totul negru.

Proiecte și oameni care te încântau până nu de mult acum nici nu îți mai stârnesc curiozitatea. Această adâncă stare de insatisfacție face munca foarte dificilă deoarece simți că oricât efort ai depune este în zadar.

Pierderea motivației

Începem să muncim într-o fază de ”lună de miere”, atunci când vedem totul prin ochelari cu lentile roz. Când te afli în această fază, motivarea vine în mod natural.

În faza de „prăjire”/„ardere” sau burnout, este deja târziu. Înseamnă că stresul și-a făcut de cap prea mult timp.

Încerci să lupți pentru găsirea motivației pentru a-ți atinge obiectivele profesionale. Poți să duci la îndeplinire sarcinile de serviciu, ba chiar să le îndeplinești cu succes, dar s-a pierdut motivația ce te condusese până aici.

În loc să faci treaba de dragul muncii în sine, motivația ta se transformă în teama de – a depăși termene-limită, de a dezamăgi oameni ori de a-ți pierde locul de muncă.

Probleme legate de performanță

Oamenii epuizați, terminați mental, de regulă, sunt profesioniști care își îndeplinesc cu succes toate obiectivele. Sunt acei oameni ambițioși care vor să facă treaba așa cum este mai bine. Nu se gândesc niciodată la ei înșiși.

Astfel că, în momentul în care nivelul lor de performanță scade, ceilalți observă foarte greu sau chiar deloc. Este crucial să-ți monitorizezi  scăderea de performanță. Care erau rezultatele tale în urmă cu o lună? Dar în urmă cu șase luni?

Dar cu un an înainte? Dacă observi o scădere a performanțelor tale, a venit vremea să afli dacă în spatele acestei scăderi se află epuizarea.

O lipsă a îngrijirii propriei persoane

Dacă viața îți dă lămâi, fă-ți o limonadă. Așa zice o vorbă de luat în seamă și de ținut minte. Pentru că….

Viața este o luptă constantă împotriva lucrurilor care ne fac să ne simțim bine pe moment dar care nu sunt neapărat bune pentru noi.

Atunci când treci prin epuizare, te controlezi mai greu și pici în plasa tentațiilor. Și aceasta se întâmplă deoarece nivelul crescut de stres compromite modul de decizie și autocontrolul.

Iar la toate acestea, se mai adaugă și nivelul scăzut de motivație și încredere în propria persoană.

Iată, așadar, cât de nociv este stresul. Cât de mult poate dăuna și celor din jurul tău, nu doar ție.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel