Sari la conținut

Cât de importanți sunt ANTICORPII din laptele matern pentru sugari

bebelus
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alaptarea bebelusilor

Laptele matern furnizează nutrienți esențiali pentru nou-născuți. Iar anticorpii de la mamele vaccinate împotriva unei bacterii sau a unui virus care cauzează o anumită boală pot fi transferați bebelușilor prin intermediul laptelui matern.

Acum, un nou studiu preclinic realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine arată că un set specific de anticorpi care este indus în mod natural de bacteriile benefice din intestin poate fi transferat de la mame la sugari prin laptele matern. Îi ajută pe sugari să se apere împotriva bolilor diareice induse de infecții.

Imunitatea sugarilor împotriva agenților patogeni

Studiul sugerează că stimularea acestor anticorpi „produși în mod natural” la mame ar putea spori imunitatea sugarilor împotriva agenților patogeni bacterieni care provoacă boli gastrointestinale infecțioase.

Cât de importanți sunt ANTICORPII din laptele matern pentru sugari

În cadrul studiului, publicat la 10 iunie în Science Immunology, echipa s-a concentrat asupra unei clase de anticorpi numiți IgG, care ajută organismul să se debaraseze de bacteriile și virușii infecțioși. Se știau puține lucruri despre modul în care anticorpii IgG care sunt induși în mod natural de bacteriile intestinale influențează imunitatea intestinală a sugarilor.

Anticorpi IgG sunt transferați din sângele mamei în laptele matern

Astfel, cercetătorii au folosit un model de șoarece pentru a determina modul în care acești anticorpi IgG sunt transferați din sângele mamei în laptele matern și cum protejează șoarecii tineri de Citrobacter rodentium (echivalentul E. coli patogen la om) care provoacă infecții intestinale potențial periculoase.

„Am descoperit că acești anticorpi IgG au fost protectori împotriva infecțiilor intestinale la bebeluși și că am putea spori această protecție”, a declarat autorul principal, Dr. Melody Zeng, profesor asistent de imunologie în pediatrie în cadrul Departamentului de Pediatrie și membru al Institutului Gale și Ira Drukier pentru Cercetarea Copiilor din cadrul Weill Cornell Medicine.

La fel cum anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt detectați în laptele matern al femeilor care au fost vaccinate cu vaccinuri cu ARNm pentru COVID-19, cercetătorii au căutat să confere o protecție suplimentară împotriva infecțiilor intestinale la sugari prin inducerea de anticorpi IgG care ar putea fi transferați în acest mod.

Aceștia au dezvoltat un vaccin folosind o componentă care se găsește în bacteriile intestinale, apoi au imunizat șoareci femele cu acesta înainte ca acestea să rămână însărcinate.

Vaccinarea sporește nivelul de anticorpi

„Același concept, în care vaccinarea sporește nivelul de anticorpi IgG al mamelor și transferă această imunitate la bebelușii ei, ar putea proteja bebelușii umani”, a declarat Dr. Zeng. „Această strategie ar putea fi benefică în special pentru bebelușii prematuri, deoarece aceștia tind să fie mult mai expuși riscului de boli diareice”.

Astfel de infecții reprezintă pericole semnificative pentru copiii mici în general. Bolile diareice sunt a doua cauză principală de deces în rândul copiilor sub cinci ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În experimentele lor, cercetătorii, inclusiv coautorii primilor autori, Dr. Katherine Sanidad și Dr. Mohammed Amir, ambii asociați postdoctorali în laboratorul lui Zeng, au demonstrat pentru prima dată că, atunci când sunt transmise la șoarecii sugari prin laptele matern, IgG împiedică bacteriile care provoacă boli să se atașeze de mucoasa intestinelor sugarilor, o etapă timpurie în infecție.

Aceștia au studiat, de asemenea, modul în care IgG interacționează cu un alt set de microbi – bacteriile benefice care trăiesc în intestin – pentru a facilita dezvoltarea sănătoasă a bacteriilor intestinale la sugari.

Oamenii de știință au descoperit că acești microbi contribuie la dezvoltarea și funcționarea sistemului imunitar. De exemplu, bacteriile utile antrenează sistemul imunitar să recunoască rudele lor patogene.

Acest studiu a scos la iveală și efectele pe termen lung ale acestor anticorpi IgG protectori. Șoarecii care nu au primit niciodată IgG de la mamele lor au dezvoltat comunități microbiene anormale în intestinele lor, ceea ce a dus la modificări ale sistemului lor imunitar.

Beneficiile alăptării

Mai exact, cercetătorii au constatat o creștere a celulelor imune intestinale care produc IL-17, o citokină proinflamatorie care este legată de bolile inflamatorii. La vârsta adultă, șoarecii lipsiți de IgG au fost mai predispuși la inflamații anormale asociate cu tulburarea inflamatorie intestinală.

„Descoperirile noastre subliniază cu adevărat beneficiile alăptării, atât imediat, cât și pentru dezvoltarea pe termen lung a sistemului imunitar la urmași”, a declarat Dr. Zeng.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel